Ga naar de inhoud
Transfermarkt

Barcelona: geen cent te makken, maar wel spelers pakken

Een helaas voor Barcelona typerend beeld dit seizoen: ook sportief verval bij de club die niet overwinterde in de Champions League Beeld © Pro Shots / imago

Een schuld van ruim 1 miljard, maar wel spelers halen. Het noodlijdende FC Barcelona tart de voetballogica en legde in de winterse transferperiode doodleuk enkele nieuwe, grote namen vast. Hoe krijgt de club in financieel verval dat voor elkaar?

Onder anderen Ferran Torres, Adama Traoré en Pierre-Emerick Aubameyang vonden hun weg naar Camp Nou in de net afgesloten, winterse transferperiode.

De twee laatstgenoemden kwamen respectievelijk op huurbasis en transfervrij, dus zij kosten enkel salaris. Maar Ferran Torres tekende nadat Barcelona 55 miljoen euro had overgemaakt aan Manchester City.

Wanbeleid

En dat terwijl Barça tot zijn nek in de schulden zit. De Catalanen staan voor ruim 1,3 miljard euro in het rood. Toen voorzitter Joan Laporta in 2021 terugkwam bij de club, was Barcelona technisch gezien failliet. Een last uit het verleden, waarin veel te veel geld was uitgegeven.

Laporta beschuldigt inmiddels zijn voorgangers van wanbeleid, iets waarnaar het Spaanse Openbaar Ministerie onderzoek doet.

Barcelona
Lees meer
Barcelona beschuldigt oud-bestuurders van financieel wanbeleid

Goldman Sachs

De problemen bij Barcelona werden pas echt duidelijk toen de Spaanse voetbalbond voor dit seizoen een nieuw plan presenteerde: clubs mochten niet meer geld uitgeven aan salarissen dan dat er binnenkwam. Barça had 417 miljoen euro aan salariskosten begroot, een bedrag veel hoger dan het Financial Fair Play-salarisplafond toestond.

Transfersommen, zoals voor Ferran Torres, zijn sinds een paar maanden geen issue meer. Die worden betaald door middel van een afgesloten lening uit het najaar, lopend bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Of het verstandig is, is een tweede, maar het biedt Barça in ieder geval wat tijdelijke bewegingsvrijheid op de transfermarkt.

Messi's uurloon

Nee, de problemen lagen echt bij de oude salarissen, die ook nog eens opliepen als de verbintenissen werden verlengd. Dus als Lionel Messi weer eens voor een jaar bijtekende, kon de Argentijnse superster nog meer opstrijken dan de jaren ervoor. Zijn kompanen en mede-clubgenoten Gerard Piqué, Jordi Alba en Sergio Busquets volgden elke keer snel. Totdat de bodem van de schatkist niet alleen bereikt was, maar ook stukgeslagen.

Op dit moment kan Barcelona enkel een speler halen, als een ander uit de huidige selectie plaats heeft gemaakt. Alleen zo komt er ruimte vrij in het salarisbudget. En pas toen grootverdieners als Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busqets en Samuel Umtiti bereid waren gevonden geld in te leveren, kon Barcelona nieuwe spelers, zoals Memphis aan het begin van dit seizoen, inschrijven om überhaupt deel te mogen nemen aan de competities.

De salarissen uit het tijdperk-Messi zijn dus echt verleden tijd. Zo krijgt aanwinst Adama Traoré naar verluidt 15.000 euro per week. Ter vergelijking: Messi verdiende in zijn laatste jaar bij Barcelona dit bedrag ongeveer per uur.

Salarishuis

Het salarisbudget wordt tegenwoordig bepaald door de hoogte van de omzet: Barcelona kan daardoor per jaar 97 miljoen euro uitgeven aan loon.

Hiermee staat de club zevende op de ranglijst van salarisbudgetten in de Spaanse competitie, La Liga. Achter onder meer Real Sociedad (127 miljoen) en Athletic Club de Bilbao (111 miljoen per jaar). Vorig seizoen bedroeg de schatkist van Barça nog 347 miljoen euro.

Het budget is aanzienlijk lager dan dat van bijvoorbeeld aartsrivaal Real Madrid. De Koninklijke kan nog 739 miljoen euro (!) per jaar aan spelerssalarissen uitgeven.

Obstakels

Ondanks de lucratieve lening bij Goldman Sachs zijn er praktijkvoorbeelden genoeg van de restricties waar de club tegenaan loopt.

Zo kwam de nieuwe trainer, Xavi, erachter dat Barcelona niet meer het Barcelona uit zijn tijd als speler is. Hij moest zelf de helft van zijn eigen afkoopsom betalen: 2,5 miljoen.

Sterspeler Ousmane Dembélé, die Barça ooit 140 miljoen kostte, heeft een aflopend contract. De Franse aanvaller wil best verlengen. Zijn eis van 43 miljoen euro aan salaris per jaar is echter iets wat Barcelona niet meer wil, kan en mag ophoesten. De club speelt daarom zelfs met de gedachte om zijn lopende verbintenis te ontbinden. Om maar van een enorme kostenpost verlost te zijn.

Barcelona
Lees meer
Barcelona akkoord met Arsenal over transfer Aubameyang

Ook leek er in eerste instantie een streep door de komst van Aubameyang te worden gezet. De eerste salariseisen van de Gabonees waren veel te hoog.

De aanvaller lijkt nu akkoord te gaan met 10.000 euro per maand. In juni zal Barcelona, volgens afspraak, zijn salaris verhogen.

Toekomst?

Barcelona verzint dit soort constructies, omdat het uit nood vooral naar de korte termijn kijkt. Juni is ver weg als je het lopende seizoen als belangrijkste uitgangspunt neemt. En ook dan ziet het er niet rooskleurig uit voor de Catalanen.

Ze staan met vijftien punten minder dan koploper Real Madrid op de vijfde plaats. Alleen de bovenste vier ploegen in Spanje plaatsen zich voor de lucratieve Champions League. Die competitie staat garant voor miljoenen, die Barça niet mag en kan mislopen.

Vandaar dat de club er alles, binnen de begrenzingen, aan doet om bij de eerste vier te eindigen. Het vastleggen van Ferran Torres, Traoré en Aubameyang wordt in dat kader gezien als een verantwoord bedrijfsrisico. Dat deze spelers, ondanks alle problemen, toch kozen voor Barcelona, zegt in ieder geval dat de club na de schatkist niet ook nog de grote naam en status kwijt is.

Qua salarissen draaien de blaugranas dan niet meer mee in de top, qua uitstraling spreekt de club nog altijd tot de verbeelding van velen. De komende zes maanden zal duidelijk worden of dat genoeg is om te overleven.