Ga naar de inhoud
Geen Uruguay en Chili op WK in Qatar?

Maanden van de waarheid voor Suárez en co

Kan Luis Suárez op tijd Uruguay de weg wijzen? Beeld © Pro Shots / Witters

Er is sprake van lichte paniek in Zuid-Amerika. De voetbalnaties Uruguay en Chili zouden het WK in Qatar, eind dit jaar, zomaar mis kunnen lopen. Beide landen staan er niet al te best voor in de kwalificatie. Zien we Luis Suárez, Edinson Cavani, Arturo Vidal en Alexis Sánchez straks niet op het allerhoogste podium?

Het zal de voetballiefhebber al zijn opgevallen: er was geen eredivisievoetbal afgelopen weekend. De meeste competities in Europa lagen stil omdat in Zuid-Amerika speelrondes in de WK-kwalificatie op het programma staan.

Door de overvolle speelkalender zag de CONMEBOL, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, geen andere mogelijkheid dan eind januari verder te knokken om de resterende tickets voor Qatar. De Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue1 en Eredivisie voetbalden daarom niet; de clubs uit die competities zouden in dat geval hun Zuid-Amerikaanse internationals moeten missen. En daarvoor zijn de belangen te groot.

Laatste tickets

De belangen zijn ook groot in de Zuid-Amerikaanse poule. Daarin zijn vier zekere WK-plaatsen te vergeven, waarvan er al twee geclaimd zijn. Brazilië (miste nog nooit een WK) en Argentinië (17-voudig deelnemer) zijn niet meer in te halen door de concurrentie en weer van de partij. Ecuador en Peru staan derde en vierde, stekken die eveneens direct toegang bieden tot het eindtoernooi in Qatar.

Plaats vijf, nu in het bezit van Uruguay, geeft toegang tot een play-off met een land uit de Aziatische kwalificatie. Via die weg is in juni het allerlaatste WK-ticket te bemachtigen.

Suárez

Uruguay en Chili staan dus niet in de veilige top vier. Deze voetbalnaties, die respectievelijk twaalf en negen keer meededen aan het WK, moeten vol aan de bak.

Uruguay won afgelopen vrijdag eindelijk weer eens. Paraguay werd met 0-1 verslagen. Daarvoor hadden Luis Suárez en co sinds september 2021 geen wedstrijd meer gewonnen.

Het programma biedt echter hoop. Het op papier minder sterke Venezuela (komende woensdag) staat als eerstvolgende tegenstander op het menu. En met 19 behaalde punten (eentje minder dan de nummer vier) is de afstand naar de zekere plaatsen zeker niet onoverbrugbaar. En zeg nou zelf; het zou toch zonde zijn als we een oude bekende als Suárez (35 jaar alweer) niet op het WK terugzien?

Vidal en Alexis

Hetzelfde geldt voor Chili. Nadat Uruguay in 2010 nog een halve finale op het WK had gespeeld tegen het Nederlandse elftal, kennen we de Chilenen nog goed van het eindtoernooi in 2014. Oranje zat destijds in een poule met Chili en zorgde er samen met de Zuid-Amerikanen voor dat regerend wereldkampioen Spanje al na de groepsfase naar huis kon.

Maar na de winst van de Copa América in 2016 ging het bergafwaarts met La Roja. Chili plaatste zich niet voor het WK van 2018 en ook deze kwalificatie ging stroef van start: van de eerste zes duels werd er niet één gewonnen.

Dat zal ongetwijfeld wat te maken hebben met de gemiddelde leeftijd van de selectie. Grote namen als Gary Medel (34), Charles Aránguiz (32), Arturo Vidal (34) en Alexis Sánchez (33) zijn op leeftijd en over hun absolute top heen. Jonge, grote talenten dienen zich nog niet aan. Net als dat bij Uruguay nog niet het geval is. Suárez, Diego Godín (35) en Edinson Cavani (34) lopen ook op hun laatste benen.

Zwaar programma

Chili hoopt het tij te kunnen keren. Van de laatste zeven duels verloor het land er slechts twee. De achterstand op plaats vijf bedraagt inmiddels echter wel drie punten. En het komende programma is erg zwaar. Nummer één Brazilië en directe concurrent Uruguay staan in de komende maanden op de rol.

Richten Uruguay en Chili zich op tijd op? Of zijn we getuige van de laatste stuiptrekkingen van twee voetbalnaties in verval, waar outsiders nu van kunnen profiteren? Wie weet zien we eind dit jaar in Qatar niet Suárez, Cavani en Vidal terug, maar Ecuador (drie WK-deelnames), Peru (vier) of Colombia (zes).