Voetbal

Profclubs overleggen woensdag over nieuwe regels toegang fans

25 januari 2022 20:38

Clubs uit het betaalde voetbal overleggen woensdag over de nieuwe coronaregels. Ook vertegenwoordigers van de Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED) schuiven aan bij die spoedvergadering.

Clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mogen hun stadions voor een derde met toeschouwers vullen, zo bleek tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over soepelere coronaregels.

De fans moeten verspreid door het stadion zitten en 1,5 meter afstand houden. Ze moeten in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Na 22.00 uur zijn er geen fans meer welkom. Dat zal gevolgen hebben voor duels die later dan 20.00 uur beginnen. De nieuwe maatregelen gelden voor zes weken. Over drie weken is er wel een nieuw 'meetmoment.'

Niet rendabel

De voetbalstadions van clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn al sinds begin november leeg, na oplopende coronacijfers. De profclubs rekenden er op dat ze minimaal twee derde van de capaciteit van hun stadions mochten gaan gebruiken. Ze beweren dat het niet rendabel is als slechts één derde van het stadion benut kan worden.

Voor veel profclubs is het besluit van het kabinet om de stadions slechts voor een derde met toeschouwers te vullen hard aangekomen. Ze spreken ook over vergaande consequenties voor supporters en sponsors. "Wij hebben aangetoond veilig en verantwoord een hogere bezettingsgraad aan te kunnen", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. "Dan is het zeer teleurstellend dat het kabinet geen gehoor geeft aan de oproep van de clubs en het betaald voetbal om met minimaal twee derde van de capaciteit te beginnen."

De Eredivisie ligt komend weekeinde stil vanwege interlandvoetbal buiten Europa. Clubs uit de Keuken Kampioen Divisie komen vanaf vrijdag in actie. TOP Oss tegen FC Den Bosch is dan het eerste duel.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore