Voetbal

Italiaanse regering verduidelijkt regels rond doorgaan sportduels

19 januari 2022 16:52

De Italiaanse regering heeft de nieuwe regels voor sportclubs in geval van coronabesmettingen geformuleerd . Daarmee moet het duidelijker worden wanneer duels al dan niet mogen doorgaan. De afgelopen weken waren er wedstrijden in de Serie A waar slechts een van de twee teams verscheen, als gevolg van verschillen in regels die de voetbalbond en de gezondheidsautoriteiten hanteerden.

De sportbonden en de betrokken instanties zijn het erover eens geworden dat wedstrijden moeten doorgaan tenzij ten minste 35 procent van de spelers in een team positief getest heeft op het virus. Positief geteste spelers moeten in quarantaine, hun zogenoemde 'close contacts' niet. Wel dienen die vijf dagen op rij te worden getest en naast het veld een FFP2-mondmasker te dragen. Om weer mee te mogen voetballen moeten ze vier uur voor aanvang van de wedstrijd negatief testen.

Italië heeft te maken met een besmettingsgolf die leidde tot een recordaantal van 228.000 gevallen op 18 januari. Voor de komende twee speelrondes in de Serie A mogen de clubs niet meer dan 5000 toeschouwers toelaten. Met de nieuwe regels moet de verwarring die eerder deze maand ontstond worden voorkomen. Vier duels gingen niet door omdat telkens slechts één team aan de aftrap stond. De organisatie achter de Serie A hield vast aan het oorspronkelijke protocol dat voorschreef dat teams met ten minste dertien spelers waaronder een doelman, moesten voetballen. Maar de selecties van Bologna, Torino, Salernitana en Udinese kregen van hun plaatselijke gezondheidsautoriteiten een reisverbod opgelegd wegens uitbraken van Covid-19 en bleven thuis.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore