Voetbal

FIFA eert Lewandowski weer als wereldvoetballer van het jaar

17 januari 2022 20:30 Aangepast: 17 januari 2022 20:38

Robert Lewandowski is door de wereldvoetbalbond FIFA opnieuw uitgeroepen tot voetballer van het jaar. De Poolse spits van Bayern München grossierde vorig jaar in doelpunten voor zijn club en zijn land.

Lewandowski kreeg van een internationale jury van bondscoaches, aanvoerders van nationale teams, journalisten en fans de meeste stemmen. Daarbij ging het om een beoordeling van de kandidaten in een periode van 8 oktober 2020 tot 7 augustus 2021.

Lionel Messi (Paris Saint-Germain) en Mohamed Salah (Liverpool) waren de andere twee overgebleven kandidaten voor de onderscheiding.

Gouden Bal

Cristiano Ronaldo (2016, 2017), Luka Modric (2018), Messi (2019) en Lewandowski (2020) waren de voorgaande winnaars van de prijs, die sinds 2016 jaarlijks wordt uitgereikt.

Eind november ging de Gouden Bal, de concurrerende uitverkiezing van France Football van de beste speler van het jaar, voor de zevende keer naar Messi. Dat leverde de dienstdoende jury destijds de nodige kritiek op. Volgens vele kenners en fans verdiende de trefzekere Lewandowski de prestigieuze Gouden Bal meer dan Messi, die een nogal wisselvallig seizoen doormaakte.

Vrouwen

Bij de vrouwen werd Alexia Putellas (FC Barcelona) uitgeroepen tot FIFA-voetbalster van het jaar. Jennifer Hermoso (FC Barcelona) en Sam Kerr (Chelsea) behoorden eveneens tot de laatste drie genomineerden. De eerdere winnaars van FIFA's Best bij de vrouwen waren Carli Lloyd (2016), Lieke Martens (2017), Marta (2018), Megan Rapinoe (2019) en Lucy Bronze (2020). De Gouden Bal van het magazine France Football werd in november eveneens toegekend aan Putellas.

Het jaarlijkse FIFA-gala The Best werd vanwege de coronacrisis opnieuw online gehouden. De ceremonie in het Home of FIFA in Zürich werd wereldwijd live uitgezonden.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore