'Publiekslieveling'

Feyenoord neemt 'met grote droefenis' kennis van overlijden Gyan

29 december 2021 18:18 Aangepast: 29 december 2021 18:45

Feyenoord heeft "met grote droefenis kennisgenomen" van het overlijden van Christian Gyan. De Ghanees, die van 1997 tot 2007 uitkwam voor de Rotterdamse club, overleed op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte.

"Gyan stond tien jaar onder contract in De Kuip en veroverde in die tijd vele harten van het legioen. De kleine Ghanees was met het winnen van een landstitel (1999), de UEFA Cup (2002) en de Johan Cruijff Schaal niet alleen uiterst succesvol in zijn Feyenoord-periode, hij groeide bovendien uit tot een cultheld en enorme publiekslieveling", aldus Feyenoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-Feyenoorder Gyan (43) overleden

"Niet zelden schalde het ‘Christian Gyan olé olé’ van de tribunes in De Kuip, soms zelfs minutenlang en vrijwel altijd met als gevolg dat de Ghanees zijn tanden bloot lachte. De back had zelf wel een vermoeden waar zijn populariteit bij het legioen vandaan kwam. ‘Misschien komt het omdat ik een speler ben die altijd hard werkt. Daar houden de supporters van', sprak hij ooit."

Icoon

Volgens Feyenoord gaat in Gyan een icoon verloren. "Dat het overlijden van Gyan ook bij supporters veel losmaakt, is te zien aan de vele reacties die na het droevige nieuws van vandaag zijn gedeeld op social media. Feyenoord verliest met Gyan een oud-speler met een echt Feyenoord-hart, een lieveling van het legioen en bovenal een fantastisch mens."

Het hoogtepunt van Gyan was de winst van de UEFA Cup, ruim negentien jaar geleden. "De kleine verdediger had een basisplaats in de finale tegen Borussia Dortmund en ging in die wedstrijd onverschrokken de duels aan met onder anderen de boomlange Jan Koller, van wie hij zelfs enkele kopduels wist te winnen. Een ander beeld dat onlosmakelijk verbonden is aan de UEFA Cup-finale is dat van een biddende Gyan, enkele minuten voor de aftrap. De zwaar gelovige Ghanees, die onder zijn wedstrijdshirt ook een shirt droeg met teksten over God, riep op het veld met zijn armen wijd en ogen dicht onverstoorbaar de hulp in van bovenaf."

Na zijn periode in Rotterdam speelde Gyan, een voormalig Ghanees international, voor de Finse clubs TPS Turku en RoPS en Wrexham uit Wales.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore