Ga naar de inhoud
Voetbal

Infantino blijft overtuigd van tweejaarlijks WK: het is mogelijk

FIFA-voorzitter Gianni Infantino blijft ervan overtuigd dat de voetbalwereld baat heeft bij een WK voetbal om de twee jaar in plaats van om de vier jaar. Het congres van maandag in Zürich, waar de meer dan 200 bij de FIFA aangesloten landen hun zegje konden doen, verandert daar niets aan.

"Het is mogelijk, het kan wel", aldus Infantino na afloop tijdens een persconferentie. "Iedereen kan er baat bij hebben."

De huidige speelkalender bij de mannen loopt tot 2024, bij de vrouwen tot 2023. De FIFA deed de voorbije periode een haalbaarheidsonderzoek en presenteerde de uitkomsten daarvan maandag. De wereldvoetbalbond liet onder meer zien dat een tweejaarlijks WK de FIFA en alle landen meer geld oplevert.

UEFA

De Europese voetbalbond UEFA en de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL zijn tegen de plannen. Datzelfde geldt voor de grote clubs in Europa, omdat de speeldagenkalender nu al behoorlijk vol is.

Infantino vindt het belangrijk dat kleinere voetballanden meer perspectief krijgen om aan het WK mee te doen. "We kunnen niet tegen de rest van de wereld zeggen dat het voetbal geweldig is, dat ze ons geld moeten geven en zelf maar op tv moeten kijken", aldus de voorzitter. "Mijn taak als FIFA-voorzitter is om met iedereen samen te werken en na te denken over wat goed is voor het voetbal."

Studie

Op de vraag waarom de UEFA tegen de plannen is, is omdat "ze misschien de laatste onderzoeken niet kennen", aldus Infantino.

De UEFA presenteerde onlangs een studie waaruit naar voren kwam dat de inkomsten voor de nationale bonden zouden dalen bij een tweejaarlijks WK, anders dan de FIFA maandag dus liet zien.

Bron: ANP