'Na winterstop open'

Onderdelen tribunes stadion NEC moeten worden versterkt

08 december 2021 17:33 Aangepast: 08 december 2021 18:00
Spelers van het bezoekende Vitesse op 17 oktober bij de ingestorte tribune. Beeld © ANP

NEC kan gebruik blijven maken van stadion De Goffert. Onderzoek heeft uitgewezen dat spelen in een vol stadion veilig en verantwoord is als tribuneonderdelen worden versterkt. Het onderzoek volgde nadat in oktober in de thuiswedstrijd tegen Vitesse een deel van het vak voor de bezoekende supporters instortte.

Die tribune begaf het op het moment dat de fans van Vitesse met z'n allen dicht bij elkaar op en neer sprongen. Eerder onderzoek maakte duidelijk dat er een fout in de berekening van de wapening van het bewuste tribuneonderdeel zat.

'Veilig en verantwoord'

Vervolgonderzoek heeft nu duidelijk gemaakt dat veel van de overige tribunedelen dezelfde tekortkomingen hebben. Ook de nok waarmee hogere tribune-elementen rusten op lager gelegen tribune-elementen is niet geschikt als primaire draagconstructie, meldt NEC.

Met het versterken van de tribunes kunnen de problemen worden opgelost. "Het is goed dat we al op zo’n korte termijn weten waar we aan toe zijn. Samen met NEC kunnen we nu de volgende stappen zetten, zodat er weer op een veilige en verantwoorde wijze toeschouwers welkom zijn in het stadion", zegt Bert Velthuis, wethouder sport en accommodaties van de gemeente Nijmegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tribune NEC ingestort door scheuren en ontwerpfout

Ingenieursbureau Royal Haskoning, dat het onderzoek uitvoerde, heeft NEC en de gemeente laten weten dat de betreffende tribuneonderdelen moeten worden versterkt met stalen strips. Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC: "We zijn blij dat Royal Haskoning niet alleen heeft gerapporteerd met betrekking tot veilig of niet veilig, maar ook meegedacht, gerekend en heeft geadviseerd en getekend, continu in overleg met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen en de gemeente, hoe het stadion weer 100 procent veilig en safe voor publiek toegankelijk kan worden."

Herstelwerkzaamheden

NEC hoopt op 15 januari, de eerste wedstrijd na de winterstop tegen Heracles Almelo, weer voor volle tribunes te kunnen spelen. Daarbij is de club ook nog afhankelijk van de coronamaatregelen die tegen die tijd gelden. Op dit moment zijn fans bij sportwedstrijden in Nederland niet welkom.

NEC vraagt nu met spoed een omgevingsvergunning aan en als die binnen is, kunnen de herstelwerkzaamheden beginnen. Van Schaik: "De focus ligt op openstelling van het hele stadion op 15 januari. Maar ook als we een deel kunnen openen zijn we al blij. Want onze achterban heeft aangegeven het liefst in De Goffert te spelen. Dit is een enorme stap naar een einde van deze verschrikkelijke periode van onzekerheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore