Voetbal

Onderzoek: Engeland ontsnapte voor finale EK voetbal aan ramp

03 december 2021 12:02

De ongeregeldheden bij het Wembley-stadion voorafgaand aan de finale van het EK voetbal van afgelopen zomer hadden tot doden kunnen leiden. Dat staat in een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van de Engelse voetbalbond FA is uitgevoerd. Zo'n 2000 mensen zonder kaartje probeerden het stadion in Londen binnen te komen voor de finale tussen Engeland en Italië.

Volgens Louise Casey, die het onderzoek uitvoerde, is Engeland min of meer ontsnapt aan een ramp. Diverse factoren zorgden volgens haar voor een gevaarlijke situatie, die tot doden had kunnen leiden. Zo waren er als gevolg van de coronacrisis te weinig ervaren stewards, de politie schaalde te laat op en rond Wembley liepen heel wat mensen rond die onder invloed van drank en drugs waren.

Casey omschrijft de gebeurtenissen op zondag 11 juli bij het Wembley-stadion als een "near miss", dus iets wat net goed ging. "Ik weet zeker dat we dicht bij slachtoffers waren en/of bij zware verwondingen voor sommige aanwezigen, mogelijk zelfs velen. Dat zoiets kan gebeuren in het Groot-Brittannië van de 21e eeuw, is een reden voor zorgen."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore