Voetbal

AZ boekt tegen Fortuna eerste zege in een maand in Eredivisie

02 december 2021 20:40 Aangepast: 02 december 2021 20:47

AZ heeft in de Eredivisie de aansluiting gevonden met de onderkant van de subtop. De Alkmaarders versloegen het laaggeklasseerde Fortuna Sittard met 2-1. AZ staat nu achtste met 20 punten, dat zijn 6 punten minder dan nummer 4 FC Utrecht. Fortuna Sittard blijft voorlaatste met 9 punten. De ploeg van coach Sjors Ultee heeft nu vijf duels op rij verloren.

AZ, dat eind oktober voor het laatst won in de competitie, en Fortuna zouden elkaar eigenlijk in augustus al treffen. Dat duel werd toen op verzoek van AZ verplaatst om zich zo optimaal mogelijk te kunnen voorbereiden op het treffen met Celtic in de voorronde van de Europa League.

Fortuna nam in het AFAS Stadion, waar AZ voor de 250e keer voetbalde in de Eredivisie, al vroeg de leiding. Uit een hoekschop kopte Zian Flemming de bal hard richting doel. Keeper Peter Vindahl Jensen kon nog redden, maar was op de rebound van Flemming kansloos. Flemming stond helemaal vrij omdat zijn bewaker Pantelis Hatzidiakos door een slim gezet blok zijn tegenstander niet kon volgen. Na zijn doelpunt haalde oud-Ajacied Flemming een briefje uit zijn sok met daarop de tekst 'Sporten is gezond'. Daarmee wilde hij aangeven het niet eens te zijn met het besluit van het kabinet om alle amateursport in Nederland na 17.00 uur stil te leggen vanwege de coronacijfers.

Achtervolging

Na puntenverlies tegen Feyenoord (1-0), NEC (1-1) en Vitesse (0-0), moest het elftal van trainer Pascal Jansen opnieuw in de achtervolging. Jesper Karlsson testte doelman Yanick van Osch twee keer een beetje, maar verder werd AZ niet echt gevaarlijk. De verdiende gelijkmaker viel toch nog voor de rust. Na een goede voorzet vanaf rechts van Dani de Wit, kopte Vangelis Pavlidis in de 41e minuut raak.

In de slotminuten voor rust was AZ al een paar keer in de buurt van een voorsprong. De 2-1 viel uiteindelijk in de beginfase van de tweede helft. Van Osch kon een bij hem wegdraaiend schot van Karlsson in de 51e minuut niet keren.

AZ bleef de betere ploeg, maar liet na de beslissing te forceren. Fortuna was aan de andere kant vrij machteloos en kon een nieuwe nederlaag niet voorkomen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore