Voetbal

Petrovic rent bij debuut Irak veld in en wijst penaltynemer aan

30 november 2021 18:12 Aangepast: 30 november 2021 18:44

Zeljko Petrovic beleefde dinsdag een opmerkelijk debuut als bondscoach van Irak. De opvolger van Dick Advocaat rende in de eerste wedstrijd in de strijd om de Arab Cup tegen Oman het veld in om persoonlijk aan te wijzen wie de toegekende strafschop moest nemen.

Petrovic deed dat omdat de penalty, diep in de blessuretijd van de tweede helft bij een achterstand van 1-0 voor Irak, was gemist door Ayman Hussein. Irak mocht de strafschop overnemen omdat de keeper van Oman te vroeg van zijn doellijn af was gekomen. Petrovic was bang dat Hussein zelf nog een keer wilde aanleggen vanaf 11 meter, terwijl volgens Petrovic het beter was als Hasan Abdulkareem dat zou doen. Petrovic rende het zestienmetergebied in om Abdulkareem aan te wijzen. Op beelden is te zien hoe enkele spelers van Irak Petrovic daarna rennend meenemen naar de zijlijn.

De boodschap van Petrovic was wel overgekomen. Abdulkareem nam de strafschop en benutte die ook. Irak hield zo nog een punt over aan het duel: 1-1.

Advocaat stapte vorige week op als bondscoach van Irak, dat na een nederlaag tegen Zuid-Korea deelname aan het WK voetbal steeds verder uit zicht zag raken. Assistent Petrovic schoof daarna door naar de positie van Advocaat.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore