Voetbal

Miedema en Martens grijpen in Parijs naast Gouden Bal

29 november 2021 21:35

De Gouden Bal voor de beste voetbalster van het jaar is aan Vivianne Miedema (Arsenal) en Lieke Martens (FC Barcelona) voorbijgegaan. Tijdens de uitverkiezing bij het gala in Parijs, georganiseerd door het magazine France Football, ging de onderscheiding naar Alexia Putellas, de Spaanse ploeggenote van Martens.

De Gouden Bal voor vrouwen werd in 2018 voor de eerste keer uitgereikt. De Noorse Ada Hegerberg nam destijds de trofee in ontvangst. In 2019 ging de onderscheiding voor de beste voetbalster van het jaar naar de Amerikaanse Megan Rapinoe. Miedema en Martens behoorden twee jaar geleden eveneens tot de genomineerden.

Een internationale vakjury van journalisten kiest de winnaar, met per land één vertegenwoordiger. De voetbalreporters kennen punten toe aan een aantal speelsters uit een selectie van twintig voetbalsters, samengesteld door France Football. De voetbalster met de meeste punten wint de Gouden Bal.

BBC

Miedema, die in de uitverkiezing als vierde eindigde, werd afgelopen zomer topscorer op de Olympische Spelen in Japan met maar liefst tien doelpunten in vier wedstrijden. Ze strandde met Oranje in de kwartfinales tegen de Verenigde Staten na strafschoppen. Miedema is ook al geruime tijd de topscorer aller tijden van de 'Leeuwinnen'. De teller staat op 85 doelpunten in 104 interlands.

Miedema werd zondag bij de BBC wel uitgeroepen tot voetbalster van het jaar. Ze maakt ook nog kans op deze ereprijs bij wereldvoetbalbond FIFA. Miedema is één van de dertien genomineerde speelsters. Op 17 januari wordt de winnares online bekendgemaakt tijdens de The Best FIFA Football Awards-show.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore