Voetbal

Dessers laat Feyenoord na zeven jaar overwinteren in Europa

25 november 2021 21:12

Met Cyriel Dessers in een glansrol is Feyenoord doorgedrongen tot de achtste finales van de nieuwe Conference League. De ingevallen spits tekende voor beide doelpunten van zijn ploeg in de uitwedstrijd tegen Slavia Praag (2-2). Opnieuw bewaarde hij zijn laatste doelpunt voor de blessuretijd.

Feyenoord is door het gelijkspel zeker van de groepswinst en een plaats in de achtste finales, die in maart worden afgewerkt. Dessers was eerder dit seizoen als invaller al goud waard in de slotfase van duels met Sparta, Union Berlin en AZ.

Dessers voorkwam met beide doelpunten dat Ofir Marciano de schlemiel van de avond werd. De vervanger van de positief op corona geteste Justin Bijlow ging bij beide doelpunten van de thuisploeg in de fout. Ook Guus Til zal opgelucht adem hebben gehaald. Hij kreeg na 37 minuten rood, waardoor Feyenoord lang met tien man speelde.

Te zacht

Het was niet alleen de schuld van Marciano dat Feyenoord in de 12e minuut op achterstand kwam. Maar hij speelde de bal wel te zacht naar Tyrell Malacia, die vervolgens apathisch bleef toekijken. Alexander Bah was wel bij de les. Hij onderschepte de bal en bood Peter Olayinka een bijna niet te missen kans (1-0).

Feyenoord incasseerde 6 minuten na de 1-0 een nieuwe teleurstelling toen Bryan Linssen aangeslagen van het veld moest. Uitgerekend zijn vervanger Cyriel Dessers tekende in de 31e minuut voor een mooie gelijkmaker, op aangeven van Jens Toornstra.

Feyenoord leek de wedstrijd even onder controle te hebben maar moest na 37 minuten met tien man verder. De Finse scheidsrechter bestrafte een forse tackle van Guus Til op Nicolae Stanciu aanvankelijk met een gele kaart, maar trok op advies van een grensrechter alsnog rood. In de Conference League is er voorlopig nog geen videoscheidsrechter actief.

Beste redding

Slavia viel aan na rust, met een man meer. Jan Kuchta dacht te scoren met een kopbal, maar doelman Marciano verrichtte zijn beste redding van de wedstrijd. Het was ook aan Marciano te wijten dat Slavia in de 66e minuut weer op voorsprong kwam. Hij verslikte zich in een afstandsschot, waardoor Kuchta kon scoren (2-1).

Bijna maakte Feyenoord nog gelijk in de slotfase. Maar de ingevallen Lutsharel Geertruida kopte via een Tsjechische verdediger op de lat. De wedstrijd leek gespeeld, totdat Dessers in blessuretijd opnieuw toesloeg. Hij vierde zijn doelpunt met zo'n 3000 fans van Feyenoord die op de tribune achter het doel stonden.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore