Voetbal

Knapen voelt niets voor boycot van regering van WK voetbal Qatar

18 november 2021 13:35

Het demissionaire kabinet voelt er niets voor om nu al te besluiten geen regeringsafvaardiging naar het WK voetbal in Qatar te sturen. De Tweede Kamer nam begin dit jaar een motie aan van de SP om geen bewindsman of koning naar het evenement van eind volgend jaar te sturen omdat er veel misstanden zijn met arbeidsmigranten die de stadions bouwen.

Volgens minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken zijn de beschuldigingen aan het adres van Qatar de afgelopen jaren heel vaak "volkomen terecht" geweest. Volgens een Britse krant zouden zeker 6500 arbeiders zijn omgekomen bij de bouw van de stadions. Maar de druk die is uitgeoefend op Qatar om zaken te verbeteren heeft geholpen, aldus de bewindsman.

Bovendien heeft Nederland het Golfstaatje elke dag hard nodig om mensen uit Afghanistan te krijgen, zei Knapen in de Tweede Kamer. Hij wil niet morrelen aan die relatie door nu te zeggen dat er geen regeringsdelegatie komt naar het WK. SP'er Jasper van Dijk is teleurgesteld. Hij vindt het "niet fraai richting parlement". Oranje kwalificeerde zich deze week voor het toernooi.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore