Voetbal

Profclubs gruwelen van weer voetballen zonder publiek

17 november 2021 14:57

Profclubs gruwelen bij het idee om tot minimaal 4 december zonder publiek te voetballen. "Een lege Kuip, een doemscenario voor alle supporters en ook de club moet er niet aan denken", laat Feyenoord weten. "Helaas is het de komende drie weken wel tweemaal de realiteit."

De KNVB maakte woensdag bekend dat de eerstvolgende speelronden in het betaalde voetbal niet worden uitgesteld tot na 4 december als er mogelijk weer supporters welkom zijn in de stadions. Op verzoek van de clubs heeft de nationale voetbalbond samen met de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie uitvoerig onderzocht of het mogelijk is om wedstrijden te verplaatsen zodat er later wel toeschouwers bij kunnen zijn.

De afgelopen dagen is gesproken met tal van belanghebbenden. Het bleek volgens de KNVB vrijwel onmogelijk om duels op te schuiven. Ook is het onzeker of er na 4 december wel met publiek kan worden gespeeld.

PSV

"Wij willen dat de wedstrijden worden uitgesteld", reageerde directeur Toon Gerbrands van PSV eerder al. "Dat willen we enerzijds voor alle supporters en sponsors die ons vorig seizoen enorm hebben gesteund zonder dat zij duels hebben kunnen zien in het stadion. Anderzijds willen we dat uit financieel perspectief. Zoals gezegd gooien we iedere wedstrijd zonder publiek een miljoen euro weg. Dat is heel sneu geld. Ik heb het OMT-advies gelezen. Daarin stond niets over voetbalwedstrijden. Het lijkt alsof deze maatregel voor de beeldvorming genomen is. Op basis van de feiten is er geen logica voor het spelen zonder publiek en dat is heel zuur."

Trainer Erik ten Hag speelt ook het liefst met Ajax in een volle Johan Cruijff ArenA. Maar volgens hem kan uitstel van wedstrijden ook tot zwaardere belasting van spelers leiden. Ten Hag denkt ook dat clubs die Europees spelen er baat bij hebben om in de Eredivisie in het juiste ritme te blijven.

Niet alleen voor de topclubs is voetballen zonder publiek een kostbare zaak. "Het bestuur, de voltallige directie alsmede onze spelers waren voorstander van het verplaatsen van de wedstrijden naar januari, om zodoende de kans op het spelen mét publiek groter te maken", reageert directeur Manfred Laros van Sparta Rotterdam. "Uitermate teleurstellend en een nederlaag voor ons allemaal", zegt algemeen directeur Ard de Graaf van SC Cambuur over het besluit om ook zonder fans verder te voetballen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore