WK-kwalificatie

Klungelend Oranje geeft zege tegen Montenegro in bizarre slotfase weg

13 november 2021 22:29 Aangepast: 14 november 2021 08:44
Ryan Gravenberch en Virgil van Dijk, ontdaan na een Montenegrijns tegendoelpunt. Beeld © ANP

Een bizar slechte slotfase heeft het Nederlands elftal vanavond vroegtijdige plaatsing voor het WK voetbal gekost. Tien minuten voor tijd leidde Oranje, dankzij twee doelpunten van Memphis Depay, met 2-0 en leek er niets aan de hand. Daarna gebeurde het ongelooflijke: ook Montenegro scoorde tweemaal, waardoor de slotwedstrijd van Nederland, komende dinsdag tegen Noorwegen, nog spannend wordt.

Dat Oranje bij een zege in Podgorica zeker zou zijn van de groepswinst, kwam door de uitglijder van Noorwegen eerder op de avond. De Noren kwamen in eigen huis niet verder dan een remise (0-0) tegen het al uitgeschakelde Letland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Depay vindt Oranje 'superdom' na weggegeven zege

Niet zoals afgesproken

Louis van Gaal weet het puntenverlies aan het feit dat zijn spelers niet meer deden wat vooraf was afgesproken. "Je traint op dezelfde manier, met elkaar. Als daar op een gegeven moment niet meer aan wordt voldaan, dan krijg je een probleem", aldus de bondscoach.

"We speelden niet meer zoals afgesproken. Ik sprak eerder over focus. Dat je er met je brein bij moet blijven. Dat je de functies moet blijven uitvoeren zoals is afgesproken."

Beter doelsaldo

Nu heeft Noorwegen, dinsdag in Rotterdam bij een wedstrijd die zonder publiek wordt afgewerkt, nog alles om voor te strijden. Oranje verdedigt in die laatste groepswedstrijd een voorsprong van 2 punten op Noorwegen en Turkije. Een gelijkspel tegen de Noren is waarschijnlijk voldoende voor rechtstreekse kwalificatie, omdat Oranje een veel beter doelsaldo heeft dan beide overgebleven concurrenten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanvoerder Van Dijk: schandalig en verschrikkelijk

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van eind volgend jaar in Qatar. De nummer 2 gaat naar de play-offs voor het WK. Oranje kan ook nog als derde eindigen als het van de Noren verliest en Turkije van Montenegro wint. Dan is het uitgeschakeld voor het WK.

Op drempel van WK

Memphis Depay bracht Nederland in Montenegro op de drempel van het WK, met treffers in de 25ste en 54ste minuut. Het waren alweer zijn tiende en elfde treffer in deze WK-kwalificatie. Ilija Vukotic (82ste minuut) en Nikola Vujnovic (86ste minuut) sloegen toe namens Montenegro nadat bondscoach Louis van Gaal vijf keer had gewisseld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore