Voetbal

Komt Feyenoord City er nog? Gesprekken gaan volgende week verder

07 november 2021 12:47 Aangepast: 07 november 2021 14:29

Alle partijen die betrokken zijn bij Feyenoord City praten komende week verder over de realisatie van het omvangrijke project in Rotterdam-Zuid. RTV Rijnmond meldde vorige week dat Feyenoord de komst van een nieuw stadion niet meer ziet zitten, wat een flinke streep door de rekening zou zijn.

Geen van de betrokken partijen wil het nog bevestigen, maar regionale omroep RTV Rijnmond wist het gisteren zeker: Feyenoord ziet af van de bouw van een nieuw stadion. Daarmee zou een belangrijk onderdeel van nieuwbouwproject Feyenoord City wegvallen. 

De gesprekken over de komst van een nieuw stadion zijn al jaren aan de gang en zorgen voor verdeeldheid onder de achterban van Feyenoord. Het stadion is onderdeel van een groot gebiedsontwikkelplan, Feyenoord City, met ook de komst van onder meer 3700 woningen en winkels. In totaal zou er voor circa 1,5 miljard euro in het gebied worden geïnvesteerd door marktpartijen en de overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Architect Feyenoord City thuis geïntimideerd door supporters

"In de loop van komende week vinden er weer gesprekken plaats tussen de partijen", zegt een woordvoerder van Feyenoord City. "Dan zullen we zien hoe het verder gaat. Het is een ingewikkelde uitdaging. Mocht het stadion er onverhoopt niet komen, wat op dit moment slechts een aanname is, dan gaat de gebiedsontwikkeling gewoon door. Maar dan in aangepaste vorm. Hoe die aanpassing er uit komt te zien, weet niemand."

Als gevolg van de coronacrisis zijn de kosten voor onder meer bouwmaterialen flink gestegen."Dat is geen geheim, daar wordt al lang over gesproken", zegt de woordvoerder. Bouwbedrijf BAM, een van de partijen die het nieuwe stadion zou moeten bouwen, heeft volgens Rijnmond intern aangegeven dat de voorwaarden en kosten 'extreem gewijzigd' zijn. Voor de nieuwbouw van het stadion langs de Maas gingen alle partijen uit van een bedrag van 444 miljoen euro. Feyenoord heeft als voorwaarde om mee te doen aan het project altijd benadrukt dat de kosten niet hoger mogen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Algemeen directeur Mark Koevermans stapt op bij Feyenoord na bedreigingen

Gesprekken lopen nog

Stadion Feijenoord, de organisatie die eigenaar is van De Kuip en ook participeert in de plannen voor een nieuw stadion, meldt ook dat de gesprekken nog lopen. "Zodra hierover conclusies zijn getrokken, komen we naar buiten met onze aanpak voor het nieuwe stadion."

Feyenoord wil graag een nieuw stadion laten bouwen, maar alleen als aan alle voorwaarden kan worden voldaan. Zo eist Feyenoord dat de zogeheten businesscase jaarlijks moet leiden tot een gegarandeerd bedrag van 25 miljoen euro aan inkomsten voor de club. De clubleiding benadrukte ook keer op keer dat de financiering rond moet zijn voordat Feyenoord akkoord zou gaan met de bouw.

Fans demonstreren tegen de komst van een nieuw stadion Fans demonstreren tegen de komst van een nieuw stadion

Ruim een jaar geleden ging het voorbereidingsproces de laatste fase in. Feyenoord wilde aanvankelijk afgelopen zomer al een beslissing nemen, maar als gevolg van de coronaperikelen schoof de club die beslissing op naar het einde van dit jaar. De bouw zou dan komend jaar moeten beginnen, voor de opening van het nieuwe stadion (met een capaciteit van 63.000 bezoekers) werd 2025 aangehouden. Maar het is de vraag of dat er nog komt. 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore