Ga naar de inhoud
Derde puntenverlies

Heracles profiteert van gebrek aan scherpte bij slordig Ajax

Een slap en slordig Ajax heeft voor de derde keer dit seizoen punten verspeeld in de eredivisie. De koploper kwam in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo niet tot scoren en bleef steken op een gelijkspel (0-0).

Ajax zag de voorsprong op het als tweede geklasseerde PSV slinken tot 2 punten. Feyenoord heeft voorlopig 7 punten minder dan de lijstaanvoerder uit Amsterdam, maar de club uit Rotterdam heeft ook twee wedstrijden minder gespeeld.

Op halve kracht

Ajax kan dit seizoen in eigen land vooral van zichzelf verliezen, zei trainer Erik ten Hag de afgelopen maanden al een paar keer. De kampioen is lastig te verslaan als het met de juiste instelling aan de aftrap verschijnt. Maar ook Ajax komt in de problemen als de spelers denken dat ze het op halve kracht ook wel af kunnen. Dat bleek dit seizoen al tegen FC Twente (1-1) en FC Utrecht (0-1). Heracles profiteerde als derde club van het gebrek aan scherpte bij de club uit de hoofdstad.

Trainer
Lees ook:
Trainer Ten Hag: Ajax was niet goed genoeg

Ajax was in regen in Almelo geen schim van de ploeg die in de laatste wedstrijden Borussia Dortmund (4-0) en PSV oprolde (5-0). Antony, een van de uitblinkers in beide duels, speelde slordig. Steven Berghuis bleef redelijk onzichtbaar en Sébastien Haller werkte ook niet overtuigend af. Hij kopte de bal in de handen van doelman Janis Blaswich, net als Jurriën Timber toen hij in kansrijke positie kwam.

Kansen Heracles

Heracles, spelend met vijf verdedigers, voetbalde vooral op eigen helft. Toch had de thuisploeg op voorsprong kunnen komen. Delano Burgzorg wist niet te profiteren van een slordigheidje van Lisandro Martínez, maar hij verzuimde de bal aan de vrijstaande Rai Vloet te geven. Heracles kreeg na een uur weer een grote kans: Noah Fadiga probeerde doelman Remko Pasveer vergeefs door de benen te spelen.

Trainer Ten Hag greep na die mogelijkheid in en liet Davy Klaassen invallen voor Berghuis. Even later moest Antony plaatsmaken voor zijn vriend David Neres. Ajax ging niet veel beter voetballen na beide wissels. Neres gaf Dusan Tadic in de slotfase nog wel een enorme kans om het duel alsnog te beslissen. De kopbal van de Serviër was matig, zodat doelman Blaswich redding kon brengen.