Voetbal

Voetbalsters op EK tegen Zweden, Zwitserland en Rusland

28 oktober 2021 20:35

De Nederlandse voetbalsters spelen volgend jaar tijdens het EK in Engeland in de groepsfase tegen Zweden, Zwitserland en Rusland. Dat heeft de loting in Manchester bepaald.

Zweden is de huidige nummer 2 op de wereldranglijst. De Scandinavische ploeg behaalde afgelopen zomer olympisch zilver in Japan. Zwitserland staat op de twintigste plaats op de FIFA-ranking en Rusland op de 24e plek. Nederland is de nummer 4 van de wereld.

Oranje is ingedeeld in poule C. De wedstrijden in deze groep worden in het voorgestelde schema in Sheffield (capaciteit: 30.000 toeschouwers) en Wigan (8000 toeschouwers) gespeeld, op 9 juli, 13 juli en 17 juli.

Het EK wordt gehouden van 6 tot en met 31 juli en omvat in totaal 31 wedstrijden door heel Engeland. Oranje is titelverdediger.

Groepshoofd

Nederland was voor de EK-loting als één van de vier groepshoofden in pot 1 ingedeeld, samen met Engeland, Duitsland en Frankrijk. Aan het EK doen zestien landen mee. De eerste twee landen van elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales.

Het EK voor vrouwen zou eigenlijk dit jaar al worden gehouden, maar werd uitgesteld naar 2022 omdat afgelopen zomer het vanwege de coronapandemie verschoven EK voor mannen werd gespeeld. De wedstrijden zijn in Brighton, Manchester, Milton Keynes, Rotherham, Sheffield, Southampton, Wigan en Londen. Stadion Old Trafford in Manchester huisvest op woensdag 6 juli de openingswedstrijd tussen Engeland en Oostenrijk, de finale is op zondag 31 juli op Wembley in Londen.

Wiegman

Nederland veroverde in 2017 onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman de Europese titel in eigen land. Na de Olympische Spelen afgelopen zomer in Tokio, waar Oranje strandde in de kwartfinales, ging Wiegman aan de slag als bondscoach van de Engelse vrouwenploeg. De Brit Mark Parsons is bij Oranje haar opvolger.

Wiegman verscheen voor de loting in Manchester met de bokaal op het podium. "Het winnen van de Europese titel in eigen land was een geweldige ervaring, een onvergetelijke herinnering", sprak Wiegman stralend. Ze wil komend jaar met thuisland Engeland op herhaling.

De poule-indeling: Groep A: Engeland, Oostenrijk, Noorwegen en Noord-Ierland; Groep B: Duitsland, Denemarken, Spanje en Finland; Groep C: Nederland, Zweden, Rusland en Zwitserland; Groep D: Frankrijk, Italië, België en IJsland.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore