Voetbal

FC Groningen verslaat AZ mede dankzij 'wondergoal' Ngonge

24 oktober 2021 22:09

De opmars van AZ is bij FC Groningen tot stilstand gekomen. Na vijf overwinningen op rij, in alle competities, ging de Alkmaarse club met 2-0 onderuit. Voor FC Groningen was het pas de tweede competitiezege. De ploeg van trainer Danny Buijs versloeg SC Cambuur tijdens de eerste speelronde, maar bleef daarna ruim twee maanden zonder competitiezege.

De openingstreffer van Cyril Ngonge in de 20e minuut was het onbetwiste hoogtepunt van het duel. De Belgische spits van FC Groningen scoorde met een fenomenale hakbal.

Beide ploegen kregen in de beginfase meteen een grote kans. Vangelis Pavlidis kopte namens AZ op de paal en Paulos Abraham stelde doelman Peter Vindahl Jensen op de proef met een vervaarlijk schot. Daarna was AZ even duidelijk de betere ploeg. De bezoekers dwongen kort na elkaar meerdere kansen af. Met de hulp van Bart van Hintum op de doellijn bleef de sterke keeper Peter Leeuwenburgh overeind.

Weinig overtuiging

Van Hintum voorkwam na een halfuur op de doellijn opnieuw een treffer, maar toen was de stand al 1-0. Tijdens het grote offensief van AZ sloeg Ngonge op gedenkwaardige wijze toe. Hij nam een min of meer mislukte voorzet van Mo El Hankouri bewust op zijn linkerhak waarna de bal met een prachtige boog in het Alkmaarse doel vloog: 1-0. Het was zijn zesde competitietreffer.

AZ bleek nadien niet bij machte om de achterstand weg te werken. De Alkmaarse ploeg drong zonder veel overtuiging aan. Michael de Leeuw besliste het duel met zijn eerste treffer in deze competitie uit een fraaie pass van Damil Dankerlui: 2-0.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore