Voetbal

Voetbalsters Oranje leven zich uit op Cyprus: 0-8

22 oktober 2021 22:40 Aangepast: 22 oktober 2021 22:46

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich op Cyprus lekker kunnen uitleven. Oranje won de derde groepswedstrijd in de WK-kwalificatie met 8-0. Jill Roord was met drie treffers de topscorer in de ploeg van bondscoach Mark Parsons.

Gezien het spelbeeld was een score in de dubbele cijfers tegen het zwakke Cyprus mogelijk geweest. Oranje was in de afronding soms niet scherp genoeg.

Nederland nam in de poule de koppositie over van Tsjechië, dat met 4-0 in IJsland verloor. Oranje leidt met 7 punten, gevolgd door Tsjechië (4 punten), Belarus en IJsland (beide 3 punten). Nederland speelt dinsdag in en tegen Belarus.

Vroege voorsprong

Al snel bleek in het akelig lege stadion in Larnaca dat Nederland vrij spel had tegen Cyprus, dat eerder ruim verloor van Belarus (4-1) en Tsjechië (8-0). Dankzij treffers van Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Roord leidde Oranje na amper 20 minuten al met 3-0.

Daarna viel de Nederlandse productie echter stil tot aan de rust. Er sloop wat concentratieverlies in het spel van Oranje en dat kwam de zuiverheid in de passing niet ten goede. Cyprus, de nummer 126 van de wereldranglijst, kwam in de eerste helft echter niet één keer tot een serieuze doelpoging.

Wissels

Na de rust liep Oranje snel uit naar 6-0. Roord kwam twee keer tot scoren en het vijfde doelpunt was een treffer van de Cypriotische Chara Charalambous in eigen doel.

Na ruim een uur paste Parsons drie wissels toe. Merel van Dongen, Shanice van de Sanden en Jill Baijings kwamen het veld in. Sisca Folkertsma, Dominique Janssen en Jackie Groenen gingen naar de kant. Baijings maakte in Larnaca haar debuut in Oranje. In de huidige selectie is de middenvelder van de Duitse club SGS Essen de jongste speelster. Ze viert in januari haar 21e verjaardag.

In de slotfase kwam ook Joëlle Smits tot scoren. Kerstin Casparij mocht daarna van Parsons, die zich door logistieke en administratieve problemen pas donderdag bij Oranje voegde op Cyprus, ook nog haar debuut maken. Van Dongen zorgde met een strak afstandsschot voor de eindstand.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore