Spits teruggekeerd

Ajax staat tegen Dortmund voor zware opgave om Haaland te stoppen

18 oktober 2021 16:41 Aangepast: 19 oktober 2021 15:40

Ajax heeft vanavond kans op succes tijdens de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund in de Champions League als het Erling Haaland weet te bedwingen. Het probleem voor de koploper van de Eredivisie is dat de spits zich zelden laat uitschakelen. Hij scoort gemiddeld vaker dan eenmaal per wedstrijd.

Natuurlijk heeft Borussia Dortmund veel meer goede spelers dan Haaland. Marco Reus, Mats Hummels, Nico Schulz, Julian Brandt, Jude Bellingham en Donyell Malen kan je ook om een boodschap sturen. Maar op de 21-jarige Noor staat geen maat. Hij is vaak ongrijpbaar en laat zich zelden een heel duel verdedigen.

Belediging voor Dortmund

"Ik vind het een belediging voor Dortmund dat het vooral over Haaland gaat", mopperde Ajax-trainer Erik ten Hag maandag op een persconferentie. "Dortmund heeft zoveel goede spelers. We gaan ook niet een man op hem zetten. We zullen hem als team bestrijden." Verdediger Justin Timber heeft er zin in, liet hij merken:

Toch is Haaland, samen met Kylian Mbappé, de meest gewilde aanvaller van Europa. Kijk alleen maar naar zijn statistieken. De blonde spits scoorde 49 keer in 49 competitiewedstrijden voor Dortmund. Hij trof maar liefst 21 keer doel in 17 duels in de Champions League. Ter vergelijking: Lionel Messi had 40 duels nodig voor zijn eerste 21 doelpunten op het hoogste Europese niveau, Cristiano Ronaldo zelfs 56 wedstrijden.

"Haaland wordt alleen niet gevaarlijk als we hem niet aan de bal laten komen", zei Louis van Gaal vorige maand vlak voor het uitduel van Oranje met Noorwegen. De bondscoach zag Haaland eenmaal scoren in Oslo (1-1). Erkende verdedigers als Virgil van Dijk en Stefan de Vrij kwamen regelmatig snelheid en kracht tekort tegen de oersterke spits. Ze haalden opgelucht adem toen hij de paal raakte en tweemaal net naast schoot.

Fenomeen

Timber startte als rechtsback van Oranje tegen de Noren. Bij Ajax vormt hij met Lisandro Martínez het centrum van de defensie. Middenvelder Edson Álvarez verricht ook veel verdedigende arbeid. Met z'n drieën willen ze voorkomen dat tegenstanders snel toeslaan als Ajax balverlies lijdt terwijl het aanvalt. Dat lukt dit seizoen vooralsnog vrij aardig. Ajax incasseerde in negen competitiewedstrijden en twee duels in de Champions League pas drie tegentreffers. Maar een spits van het kaliber Haaland is de Amsterdamse club de afgelopen maanden niet tegengekomen.

"Hij is nog beter dan ik al dacht", zei Timber over zijn eerste ontmoeting met Haaland in Oslo. "Hij is een fenomeen en zeker de beste spits waar ik ooit tegen heb gespeeld. Maar ik heb goed gekeken hoe Van Dijk en De Vrij tegen hem speelden. Ze deden dat best goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dortmund-trainer Rose: geen angst, wel respect voor Ajax

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore