Ga naar de inhoud
Voetbal

FIFA ziet in Israël kandidaat voor organisatie WK voetbal 2030

Israël gaat plannen maken om het WK voetbal van 2030 binnen te halen. Voorzitter Gianni Infantino van de mondiale voetbalbond FIFA bracht dinsdag een bezoek aan het nieuwe nationale trainingscomplex van de Israëliërs nabij Tel Aviv. Infantino had ook een ontmoeting met premier Naftali Bennett en daarbij kwam het WK van 2030 ter sprake.

"Het was een genoegen u te ontmoeten en uw ideeën te horen over Israël als gastheer van het WK 2030, samen met onze Arabische buren", schreef Bennett op Twitter. "Dat is een doel waar we allemaal naartoe kunnen werken."

Volgend jaar vindt het WK plaats in Qatar, voor het laatst met 32 deelnemers. De FIFA breidt het deelnemersveld daarna uit naar 48 landen. De Verenigde Staten, Canada en Mexico organiseren in 2026 het eerste 'uitgebreide' WK. De FIFA is van plan om het mondiale voetbaltoernooi vaker te gaan houden: om het jaar in plaats van één keer in de vier jaar.

Midden-Oosten

Intantino suggereerde tijdens zijn bezoek dat Israël het WK 2030 mogelijk kan organiseren met andere landen uit het Midden-Oosten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten. Vorig jaar ondertekenden de VAE en Bahrein de zogeheten Abraham-akkoorden, bedoeld om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

De FIFA-voorzitter zou deze week ook op bezoek gaan bij de Palestijnse voetbalbond, maar de Palestijnen zegden die afspraak af. Ze waren boos dat Infantino in Jeruzalem een bezoek had gebracht aan het Museum van Tolerantie, dat is gebouwd op de plek van een voormalige moslimbegraafplaats.

Bron: ANP