Voetbal

Supporters geven eerste fluitsignaal bij duels in betaald voetbal

24 september 2021 08:56

Niet de scheidsrechters, maar supporters geven komend weekeinde bij de wedstrijden in de Eredivisie het eerste fluitsignaal. Iedere thuisspelende club kiest één supporter uit die langs de lijn het eerste fluitsignaal mag geven. Hiermee viert de Eredivisie dat voor het eerst in ruim 1,5 jaar de stadions weer helemaal vol mogen zitten.

"We hebben allemaal lang moeten wachten om weer terug te mogen naar volledige capaciteit", aldus Jan de Jong en Marc Boele, de directeuren van respectievelijk de Eredivisie CV (ECV) en de Coöperatie Eerste Divisie (CED). "Daarom leek het ons mooi om de fans het eerste fluitsignaal te laten verzorgen. We hopen dat het weer net zo sfeervol wordt op de tribunes als voor de coronaperiode." In de Keuken Kampioen Divisie mogen supporters volgende week vrijdag de wedstrijden op gang blazen.

Vanaf zaterdag is de anderhalvemeterregel niet meer van kracht en mogen de voetbalclubs de volledige capaciteit van hun stadions weer gebruiken. Alle bezoekers moeten wel over een coronatoegangsbewijs beschikken. In de eerste weken van dit seizoen mochten de clubs twee derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken. Vorig seizoen werden vrijwel alle wedstrijden voor lege tribunes gespeeld.

De ECV en de CED hebben de clubs gevraagd om allemaal een supporter uit te kiezen waarvan zij vinden dat die het verdient om het eerste fluitsignaal te geven. "Op hem of haar zijn dan voor de wedstrijd alle schijnwerpers gericht", zegt een woordvoerder van de Eredivisie. "Er wordt afgeteld naar de aftrap en die betreffende persoon fluit dan de wedstrijd in gang."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore