Voetbal

Oranje-coach Parsons: WK om het jaar is niet goed voor de spelers

20 september 2021 16:53 Aangepast: 20 september 2021 16:53

Bondscoach Mark Parsons van de Nederlandse voetbalsters heeft zich in navolging van zijn voorgangster Sarina Wiegman uitgesproken tegen een WK dat om het jaar wordt gehouden. De mondiale federatie FIFA overweegt de eindronde voor zowel mannen als vrouwen één keer per twee jaar te gaan houden in plaats van eens in de vier jaar.

"Bij grote beslissingen als deze moet de sport voorop staan. En in dit geval de spelers, zij zijn de sport", zegt Parsons. "Je moet kijken wat het beste is voor de spelers. En als er andere redenen zijn dan de belangen van de spelers, dan moet je het absoluut niet doen. Als je naast het clubvoetbal iedere twee jaar een WK gaat houden, dan krijg je een heel rare situatie."

Wiegman, die bondscoach van Engeland is geworden, denkt er hetzelfde over. "Het is niet goed voor de gezondheid van de spelers, het zijn geen robots", zei de 51-jarige oud-voetbalster. "Als je ieder jaar al die toernooien hebt, wanneer moeten de spelers dan rusten en herstellen van een intens jaar?"

Parsons speelt dinsdag in Reykjavik met zijn ploeg de tweede kwalificatiewedstrijd richting het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. De FIFA wil de internationale speelkalender voor de periode daarna hervormen. De Nederlandse bond KNVB doet samen met de Belgische en Duitse bond een poging het WK van 2027 binnen te halen. De drie buurlanden bereiden sinds vorig jaar een 'bid' voor.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore