Voetbal

Voetbalsters willen in Reykjavik mislukte start rechtzetten

20 september 2021 16:40

De Nederlandse voetbalsters willen dinsdag in Reykjavik de teleurstelling over de mislukte start van de WK-kwalificatie van zich af spelen. De ploeg van de nieuwe bondscoach Mark Parsons kwam vrijdag in Groningen niet verder dan een moeizaam gelijkspel tegen Tsjechië (1-1). "We hebben nog genoeg wedstrijden te gaan; als we die allemaal winnen, is er niets aan de hand", zegt verdedigster Aniek Nouwen een dag voor het duel met IJsland (aftrap 20.45 uur).

"We weten zelf ook wel dat we van Tsjechië hadden moeten winnen. Maar ja, dat is niet gebeurd. We hebben er alle vertrouwen in dat we van IJsland wel gaan winnen", aldus de 22-jarige Brabantse, bezig aan haar eerste seizoen bij de Engelse topclub Chelsea. "We hebben gehoord dat IJsland een fysieke ploeg heeft, die graag de lange bal speelt. We denken dat ze zich wat minder terugtrekken dan Tsjechië deed, maar IJsland gaat wel graag de fysieke strijd aan. Wij moeten zorgen dat we aan voetballen toekomen en ons eigen spel spelen."

Parsons beschikt over een fitte selectie. De opvolger van Sarina Wiegman was na de 1-1 tegen Tsjechië opvallend genoeg een stuk positiever gestemd dan zijn speelsters. "De speelsters keken met name naar wat er niet goed ging. Maar als coach kijk ik vooral naar wat er wél goed ging", zegt Parsons. "We hadden maar vier dagen met elkaar getraind, we maken een nieuwe start met nieuwe speelsters. Ze werden in de dagen voor de wedstrijd overladen met informatie. Met elkaar deden ze al zoveel dingen goed in de wedstrijd, in lijn met de plannen die we hebben. Wat dat betreft hebben we al veel bereikt."

Nouwen, inmiddels een vaste waarde in Oranje, onderschrijft die woorden. "Als ploeg zijn we alleen tevreden als we winnen en dat deden we niet. Met een gelijkspel is niemand blij. Maar we hebben op tactisch vlak ook dingen echt goed gedaan. Het zijn kleine dingetjes. Mark wil dat de verdedigers hoger op het veld staan als we aan het aanvallen zijn. Dat is anders dan voorheen, maar wel goed voor ons."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore