Ga naar de inhoud
Selfie met Memphis Depay

Moeder Amin over stadionverbod: 'Je hoopt op coulance, maar ik snap het'

Beeld © Screenshot Humberto

Een boete van 100 euro en een stadionverbod van 5 jaar. Dat krijgt de 13-jarige Amin Aktaou omdat hij afgelopen weekend op het voetbalveld een selfie maakte met Memphis Depay. Zijn straf kan nog verlaagd worden naar 15 maanden als hij een alternatieve straf accepteert. Zijn moeder had op iets anders gehoopt, maar snapt het wel. "Ik zou niet willen dat hij een verkeerd voorbeeld is", vertelt ze aan RTL Nieuws.

Het gebeurde allemaal tijdens de thuiswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Montenegro in het Philips-stadion. De jonge Amin rende het veld op en maakte een selfie met voetballer Depay. Amin vertelde bij Humberto waarom hij het veld op rende:

Amin maakte selfie met Memphis tijdens Nederland - Montenegro

03:24
Amin Aktaou had de avond van zijn leven. De jonge voetbalfan rende tijdens de wedstrijd van het Nederland elftal het veld op en maakte daar een selfie met Memphis.

Door zijn actie krijgt hij nu dus een boete en een stadionverbod van 5 jaar, dat nog verlaagd kan worden naar 15 maanden en 45 maanden voorwaardelijk als hij een alternatieve straf accepteert.

Moeder Naime Chahman begrijpt het wel. "Natuurlijk hoop je dat het niet gebeurt, maar ik snap het. Ik zou helemaal niet willen dat hij een verkeerd voorbeeld zou zijn of worden."

Chahman is een echte voetbalmoeder en voetbalfan, zegt ze. "Ik weet hoe het is, ook voor de kijker. Die willen ongestoord voetbal kijken en niet dat dit een soort trend wordt." 

Jonge
Lees ook:
Jonge voetbalfan Amin over selfie met Depay: 'Misschien een stadionverbod'

Het was dan ook geen actie die ze goedkeurde, vertelt ze. "Maarja, hij heeft het gedaan en dat kun je niet terugdraaien. En regels zijn regels, daar moet je je aan houden."

Het zaadje voor Amins actie werd geplant tijdens een onschuldig gesprekje aan de keukentafel, vertelt ze. "Waarin ik vroeg: zou jij dit durven? Meer niet."

Toen Amin vervolgens met zijn vader in het stadion zat, heel dichtbij, had hij het gevoel dat hij het moest doen. En daarop volgen nu dus de consequenties. "Natuurlijk hoop je op coulance. Maar als je niet zou straffen, dan ga je krijgen dat andere dit gedrag na gaan doen. Ik begrijp dat anderen misschien zouden denken: dat ga ik ook doen."

Niet accepteren

Daarvoor was ook Theo Pouw, voorzitter van Supportersclub Oranje, bang.  Hij is blij met het stadionverbod voor Amin. Zelf had hij een Halt-straf ook goed gevonden, maar 'de KNVB kan hem niet naar Halt sturen'. "Ze kunnen alleen een stadionverbod geven. Dus ik kan me er prima in vinden", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Boete
Lees ook:
Boete en stadionverbod voor 13-jarige jongen om selfie met Memphis Depay

"Het lijkt hartstikke leuk wat Amin heeft gedaan", zegt Pouw. "En iedereen vindt het vertederend. Maar je moet het niet toestaan. Andere kinderen dachten daardoor ook dat het mocht."

De voorzitter denkt terug aan de tijd dat er nog hekken stonden rond het voetbalveld. "15 jaar geleden. Omdat iedereen het veld opliep toen de hekken weggingen, is er een zero-tolerance-beleid afgesproken. Dus in dit geval moet je ook zeggen: hartstikke leuk, maar je moet het niet doen, dus je krijgt straf", zegt hij. Volgens Pouw is het niet wenselijk dat er in zo'n stadion weer hekken geplaatst moeten worden.

Reactie KNVB: 'Veldbetreding kan voor onveilige situaties zorgen'

Het veld betreden is tijdens en rondom een wedstrijd voor jong en oud verboden, laat Jaap Paulsen van de KNVB in een reactie weten. "Dat is niet voor niets, veldbetreding door fans kan namelijk voor vervelende en onveilige situaties zorgen."

Het mag dus ook niet als je geen kwaad in de zin hebt, zoals zaterdag het geval was, zegt hij. "Niet alleen kunnen de stewards op dat moment niet iemands intenties beoordelen, zo’n actie zet ook anderen aan om het veld op te komen. Dit gebeurde vervolgens ook bij deze wedstrijd, zeker 15 personen volgden zijn voorbeeld."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS