Nederland - Turkije

Verliezen is geen optie: voor Oranje is het vanavond buigen of barsten

07 september 2021 07:15 Aangepast: 07 september 2021 09:08
Louis van Gaal. Beeld © ANP

Louis van Gaal weigert om de wedstrijd tegen Turkije als een finale te betitelen, en daar heeft hij ook gelijk in, schrijft sportverslaggever Marcel Maijer. "Het is nog geen absolute do-or-die. Maar het water staat wel aan de lippen."

Bij een nederlaag tegen de Turken verdwijnt de kans op directe plaatsing zo goed als uit zicht.

Er is geen poule in de Europese WK-kwalificatie waar het zo dicht op elkaar zit als in groep G. Oké, in groep H is het ook best spannend. Daar staan Rusland en Kroatië samen bovenaan met 10 punten, maar volgt de nummer 3, Slovenië, alweer op 3 punten. In de groep van Oranje staan de nummer 1, 2 en 3 binnen 1 punt van elkaar en zit zelfs Montenegro, met 4 punten achter koploper Turkije, nog op het vinkentouw.

Stand Groep G

    gespeeld punten doelsaldo
1 Turkije 5 11 +8
2 Nederland 5 10 +11
3 Noorwegen 5 10 +3
4 Montenegro 5 7 -1
5 Letland 5 4 -3
6 Gibraltar 5 0 -18

Met nog vijf wedstrijden te gaan, kan iedere misstap nu desastreus zijn. Vooral in de wetenschap dat alleen de nummer 1 zich rechtsreeks plaatst voor het WK.

Horten en stoten

Oranje is na het verlies in de openingswedstrijd drukdoende het verloren gegane terrein goed te maken. Dat gaat met horten en stoten, maar de ploeg heeft het voordeel dat de uitwedstrijden tegen de twee zwaarste tegenstanders, Noorwegen en Turkije, al achter de rug zijn.

Daarnaast kan Oranje – halverwege de kwalificatie – bogen op het beste doelsaldo. Dat is een prettige bijkomstigheid aan het einde van de rit als ploegen boven aan de ranglijst evenveel punten hebben verzameld. Geen denkbeeldige situatie met de huidige stand in het achterhoofd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje na rust eenvoudig langs Montenegro

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Oranje van geluk mag spreken dat het überhaupt nog meedoet in de strijd om directe plaatsing voor het WK van volgend jaar. Na nederlagen tegen Turkije en een gelijkspel tegen Noorwegen had de achterstand op de tegenstander van vanavond al enorm (5 punten) kunnen zijn.

Overtuigend aan de kant gezet

Maar de ploeg van Şenol Güneş morste tot twee keer toe punten tegen op papier mindere tegenstanders als Letland (3-3) en Montenegro (2-2). Juist tegen de toplanden presteerde Turkije goed. Zowel Nederland (4-2) als Noorwegen (0-3) werd overtuigend aan de kant gezet.

Van Gaal is het ook opgevallen: "Ons imago zorgt ervoor dat de speldiscipline van de Turken groter wordt. Want ze willen allemaal heel graag van Nederland winnen. Als je tegen een kleiner land speelt, moet de trainer iets triggeren. Dat kost veel meer moeite. En dat is ook gebleken (met die twee gelijke spelen, MM). Dan is zijn ploeg toch wat minder scherp."

Oranje staat dus vanavond nog wat te wachten: een tot de tanden toe bewapende ploeg met ongetwijfeld de gelouterde Burak Yilmaz weer als scherpschutter aan de aftrap. Een spits die misschien niet zo dreigend is als de Noor Erling Haaland, maar ook zeker een neusje heeft voor het maken van doelpunten.

29 goals

Zo bleek ook al in de heenwedstrijd in Istanbul, toen hij drie keer raak schoot. 29 goals maakte hij tot op heden voor zijn land. En mede dankzij hem heeft Turkije deze WK-kwalificatie ook nog altijd niet verloren.

Aan Oranje de taak om daar vanavond in eigen huis verandering in te brengen. Bijkomend voordeel: winst op de Turken betekent gelijk de koppositie in de groep en een driving seat richting de komende reeks wedstrijden in oktober en november.

Maar misschien nog wel het belangrijkste: een zege zal Van Gaal en co het gevoel geven de juiste weg te hebben ingeslagen. Dan zijn bovendien de eerste zware hordes genomen en kan de kersverse bondscoach rustig verder bouwen aan het nieuwe Oranje.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore