Voetbal

Maher wil na FC Utrecht nog een keer een stap zetten

21 augustus 2021 11:18 Aangepast: 21 augustus 2021 11:30

Het is alweer negen jaar geleden dat Adam Maher debuteerde voor het Nederlands elftal. Louis van Gaal liet de toen 19-jarige middenvelder van AZ na rust meedoen in het oefenduel met België, in augustus 2012. Maher speelde zijn beste van vijf interlands een half jaar later tegen Italië, als basisspeler, op 'tien'.

Tot een echte doorbraak kwam het daarna bij PSV en andere clubs, om meerdere redenen, niet. Maher heeft die periode inmiddels al een tijd ver achter zich gelaten en is nu een van de ervaren spelers die het ambitieuze FC Utrecht bij de hand moet nemen.

Maher had zondag een belangrijk aandeel in de ruime zege op Sparta Rotterdam (4-0) in de openingswedstrijd van het seizoen. Al in de 2e minuut schoot de middenvelder de bal uit een vrije trap hard in de rechterbovenhoek. "Ik heb wel veel reacties gehad, ja", zei Maher vrijdag na de afsluitende training in aanloop naar de uitwedstrijd van zaterdag tegen FC Groningen. "Het was niet mijn mooiste doelpunt ooit, maar wel een hele belangrijke. In het begin van de wedstrijd gaven we Sparta daarmee al een tik. Daarna zijn ze eigenlijk niet meer in de wedstrijd gekomen. Het gaf ons vertrouwen."

Goede lijn

Utrecht liet Sparta kansloos en trok daarmee de goede lijn van de voorbereiding door. De club van eigenaar Frans van Seumeren hoopt dit seizoen, achter Ajax en PSV, mee te strijden voor de plekken 3 en 4. "Ik denk dat de verwachtingen hier altijd wel hoog zijn. Uiteindelijk moeten we zelf maar bepalen hoe hoog de verwachting is. De druk leggen we onszelf ook op. We willen iets bereiken, dan moet je het met z'n allen doen. We moeten nu de volgende stap zetten", aldus Maher, die is begonnen aan zijn derde seizoen bij FC Utrecht.

Maher ging in de zomer van 2019 mee met trainer John van den Brom, die ook de overstap van AZ naar FC Utrecht maakte. Van den Brom had Maher bij de Alkmaarders weer aan het voetballen gekregen. "Ik hoorde bij AZ thuis en het voelde vertrouwd. Uiteindelijk waren er een paar dingen gebeurd. Toen ging John naar Utrecht en Utrecht wilde me daarvoor ook al graag hebben. Het was een soort optelsom. Ik had er een goed gevoel bij."

De voorbije twee seizoenen was Maher een belangrijke waarde bij Utrecht en dit seizoen hoopt hij die lijn verder door te trekken. "Ik probeer heel belangrijk te zijn voor het team", vertelt de 28-jarige middenvelder, die een aflopend contract heeft en nog wel een stap omhoog wil maken in zijn loopbaan. "Dat is wel uiteindelijk wat je wilt. Dat is wel een doel. Ik denk ook dat het een realistisch doel is. Daar wacht ik gewoon op. Het is afwachten hoe het allemaal loopt", aldus Maher, die zich eerst op dit seizoen met Utrecht richt en sowieso in de top 5 wil eindigen. "Als je van de kleine clubs wint, zet je hele grote stappen richting de topposities. FC Groningen is altijd een lastige tegenstander, maar we weten wat we van ze kunnen verwachten."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore