Euro2020

Italië wint EK voetbal na strafschoppen

11 juli 2021 23:54 Aangepast: 12 juli 2021 00:43
Italië viert de winst. Beeld © ANP

Italië is Europees kampioen voetbal. In een kolkend Wembley-stadion in Londen versloegen de Italianen Engeland in de strafschoppen. Na 90 minuten stond het 1-1, in de verlenging werd niet meer gescoord en in de strafschoppenreeks waren de Italianen het koelbloedigst.

In de penaltyserie maakte doelman Gianluigi Donnarumma met twee reddingen het verschil.

Italië verlengde het nationale record en is nu 34 wedstrijden op een rij zonder nederlaag. Engeland snakte naar een tweede internationale hoofdprijs na de wereldtitel in 1966, maar bezweek voor eigen publiek van elf meter onder de druk van het moeten winnen.

Furieuze start

Al zag het daar in het begin niet naar uit. De ploeg startte furieus. Al in de tweede minuut openden de Engelsen de score. Luke Shaw profiteerde van de de chaos achterin bij de Italianen. Na die snelle achterstand was Italië lange tijd van slag en deelde Engeland, gesteund door het thuispubliek, de lakens uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisvoordeel Engeland in EK-finale: 'Fans schreeuwen de bal het doel wel in'

Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg Italië wat meer grip op de wedstrijd, al leverde dat geen kansen op. 

Kentering

Maar ook na rust bleven de Engelsen in eerste instantie de betere ploeg. De kentering kwam na ongeveer tien minuten, toen Engeland ervoor gekozen leek te hebben om de voorsprong te verdedigen in plaats van te willen domineren. De Italianen grepen hun kans. In de 67 minuut scoorde Leonardo Bonucci de gelijkmaker. 

Italië rook bloed en begon aan te dringen om de wedstrijd nog in de reguliere speeltijd te beslissen, maar – zoals bij zoveel wedstrijden dit EK – het werd toch verlengen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italiaan Bonucci vindt het geen probleem om op Wembley te spelen

Ook daar waren de beste kansen voor de Italianen, maar het waren toch – ook bepaald niet voor het eerst dit toernooi – strafschoppen die de winnaar moesten bepalen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore