Ga naar de inhoud
Voetbal

Wel of geen publiek is bijzaak voor voetbalsters op Spelen

Wel of geen publiek bij de Olympische Spelen, dat maakt de Nederlandse voetbalsters eigenlijk niet zo uit. "Het haalt natuurlijk wel een stukje glans van het evenement af", zegt bondscoach Sarina Wiegman. "Maar we zijn hier om succesvol te zijn en op onze top te presteren. Dat is het doel."

Het organisatiecomité van de Spelen maakte donderdag bekend dat alle sportwedstrijden in en om Tokio voor lege tribunes worden gehouden. Ook de inwoners van Japan zijn niet welkom op de sportlocaties, alles om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de stadions buiten de regio Tokio wordt waarschijnlijk wel publiek toegestaan, zij het in beperkte mate. De voetbalsters spelen hun eerste twee groepswedstrijden tegen Zambia (21 juli) en Brazilië (24 juli) in het Miyagi-stadion in Rifu, een stad op bijna 400 kilometer van Tokio.

"Het is ons niet duidelijk of daar wel publiek bij mag zijn. Die vraag staat uit bij de organisatie", aldus Wiegman. "We weten dat de maatregelen in Tokio anders zijn dan elders in het land. Op het EK 2017 in eigen land en het WK 2019 in Frankrijk hebben we meegemaakt hoe mooi het is om voor zoveel publiek te spelen. We wisten al dat we het vanwege Covid-19 hier zonder onze eigen supporters moeten doen. Maar we zijn hier bovenal om te presteren."

De laatste groepswedstrijd tegen China (27 juli) is in Yokohama en die stad maakt deel uit van Groot-Tokio. Oranje speelt dan sowieso in een leeg stadion.

Bron: ANP