Voetbal

Scheidsrechtersbaas Van Egmond: prachtige bekroning voor Kuipers

08 juli 2021 20:13

Dick van Egmond, de coördinator van de scheidsrechters in het Nederlands betaald voetbal, reageert opgetogen en ook nog wel een tikje opgelucht op de aanstelling van zijn kopman Björn Kuipers voor de EK-finale zondag tussen Engeland en Italië op Wembley. "We wisten natuurlijk wel dat Björn op poleposition stond, maar er valt nog weinig te vieren als er geen bekrachtiging van de UEFA is. Die is er nu wel, dus bij deze", zegt Van Egmond met een lach.

De Nederlandse scheidsrechtersbaas sprak na het heuglijke nieuws even met Kuipers. "Hij is natuurlijk heel blij. En terecht, het is een prachtige bekroning van zijn carrière. Hij heeft de afgelopen jaren al heel wat finales gefloten en deze is de mooiste denk ik."

Volgens Van Egmond mikt Kuipers bij elk groot toernooi op de beslissende wedstrijden. "Maar niet altijd komt dat uit. Nu was er die hoop weer en komt het wel uit. Alleen maar mooi en helemaal verdiend, want hij heeft gewoon een prima toernooi gefloten."

Penalty

Van Egmond: "Ja, tot dusver inderdaad. Een discutabel gevalletje zit er soms bij. Dat is het lot van een scheidsrechter. Je kunt een dijk van een wedstrijd fluiten en ze kunnen dan over één moment blijven vallen."

Danny Makkelie weet daarover bij het EK sinds woensdagavond alles van. Hij floot prima tijdens de halve finale tussen Engeland en Denemarken (2-1 na verlenging), maar kreeg na afloop zeker vanuit het Deense kamp veel kritiek vanwege een aan Engeland toegekende strafschop in de verlenging. Die 'goedkope' penalty werd in de rebound alsnog benut door Harry Kane (2-1). "Daar wil ik nu niet op ingaan. De beoordeling van dat duel wil ik aan de UEFA laten", zegt Van Egmond.

KNVB

Hij verwacht niet dat de eervolle aanstelling van Kuipers tot veel nieuwe aanmeldingen bij de KNVB zal leiden voor de opleiding tot scheidsrechter. "Ik denk niet dat het nu ineens heel hard zal gaan. Wat we al wel hebben gezien is dat Björn sowieso een heel mooi voorbeeld is voor jonge scheidsrechters. Ze hebben aan hem kunnen zien wat je kunt bereiken in arbitrageland."

Van Egmond geeft toe dat het EK-succes van Kuipers eveneens op de KNVB afstraalt. "Natuurlijk zijn we hartstikke trots dat Björn de finale mag fluiten. Het is de bevestiging dat onze opleiding, begeleiding en ontwikkeling van scheidsrechters van goed niveau is. Dat wisten we natuurlijk al wel wat langer, maar het is wel prettig als dat met enige regelmaat wordt bevestigd. Want daar doe je het uiteindelijk wel voor."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore