Voetbal

Van Bronckhorst nog niet gevraagd voor 'eervolle' baan bij Oranje

03 juli 2021 20:55 Aangepast: 03 juli 2021 22:00

Giovanni van Bronckhorst zou het een hele eer vinden om bondscoach van het Nederlands elftal te zijn. Dat vertelde de oud-aanvoerder van Oranje vandaag bij de NOS, waarvoor hij de kwartfinale tussen Engeland en Oekraïne op het EK analyseerde.

Van Bronckhorst verklapte dat hij nog niet is benaderd door de KNVB. "Ik heb van 1996 tot en met 2010 maar liefst 14 jaar voor Oranje gespeeld", zei hij. "Ik zou het een eer vinden om het Nederlands elftal ook te coachen. Of dat nu komt, of later, of misschien helemaal niet", zei de trainer onder wie Feyenoord in 2017 landskampioen werd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Boer is opgestapt als bondscoach van Oranje

Van Bronckhorst wilde niet uitgebreid vertellen wat hij bij Oranje anders zou doen dan de dinsdag opgestapte Frank de Boer. "Ik heb de afgelopen dagen al voldoende analyses gehoord. Ik laat me daar over uit als ik bondscoach zou worden. Daar wil ik het bij laten. Het gaat uiteindelijk om winnen. Dat kan met aanvallend voetbal, maar iedere wedstrijd is anders. Je kan ook met drie aanvallers beginnen en later overschakelen naar vijf verdedigers."

KNVB is op zoek naar de opvolger voor De Boer

Van Bronckhorst zit zonder club sinds zijn vertrek bij het Chinese Guangzhou R&F vorig jaar december. De KNVB is op zoek naar een opvolger voor De Boer. Er is enige haast geboden, want Oranje speelt op 1 september voor de WK-kwalificatie tegen Noorwegen.

Henk ten Cate werd de afgelopen dagen veelvuldig genoemd als mogelijke opvolger van De Boer, met Ruud Gullit als zijn assistent. Maar hij is niet beschikbaar. "Nico-Jan Hoogma mag me zeker een keer bellen", doelde hij in de Telegraaf op de directeur topvoetbal van de KNVB. "Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen."

Volgens Ten Cate heeft technisch directeur Hans van Breukelen, de voorganger van Hoogma bij de KNVB, hem vier jaar geleden de functie van bondscoach van Oranje toegezegd. Van Breukelen heeft dat altijd ontkend en benoemde uiteindelijk Dick Advocaat.

Hoogma heeft al laten weten dat de opvolger van De Boer een echte chef en baas moet zijn. "Dat aura hing ook om Ronald Koeman heen", zei Hoogma. "En Koeman heeft ons weer op het juiste pad gebracht."

'Veredeld stelletje sterren'

Van Gaal bezocht vandaag de 'uitzwaaitraining' van de Nederlandse voetbalsters, die binnenkort naar Tokio reizen om daar deel te nemen aan de Olympische Spelen. Hij wilde opnieuw niet zeggen of hij onder bepaalde voorwaarden weer bij het Nederlands elftal aan de slag wil gaan. Hij noemde de voetballers van het Nederlands elftal op het EK wel een veredeld stelletje sterren. "En ik heb altijd onder Sarina Wiegman gezien dat er een team stond, dat voor elkaar door het vuur gaat", sprak hij de voetbalsters toe. "Dus zorg ervoor dat je als team met jullie coach naar de Olympische Spelen gaat, om daar goud te halen. Veel succes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Louis van Gaal over Nederlands elftal: 'Veredeld stelletje sterren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore