Bij uitzwaaitraining vrouwen

Louis van Gaal over Nederlands elftal: 'Veredeld stelletje sterren'

03 juli 2021 14:26 Aangepast: 03 juli 2021 15:01
Spelers van het Nederlands elftal na de nederlaag tegen Tsjechië. Beeld © AFP

Louis van Gaal heeft flink uitgehaald naar het Nederlands elftal, dat zondag op het EK voetbal roemloos werd uitgeschakeld. De voormalig bondscoach omschreef Oranje als 'een veredeld stelletje sterren'. Dat deed hij op de zogeheten uitzwaaitraining van het Nederlands vrouwenelftal, dat naar de Olympische Spelen vertrekt.

"En kijk nu eens naar het Europees kampioenschap heren", zei Van Gaal tegen de speelsters. "Dan zie je dat een veredeld stelletje sterren het niet kunnen."

Goud halen

Daarna verwees hij naar Sarina Wiegman, bondscoach van de vrouwen. "Ik heb altijd onder Sarina gezien dat er een team stond dat voor elkaar door het vuur gaat. Dus zorg ervoor dat je als team, mét jullie coach, naar de Olympische Spelen gaat om daar goud te halen."

Van Gaals sneer is opmerkelijk omdat zijn naam geregeld valt als mogelijke opvolger van de maandag opgestapte bondscoach Frank de Boer. Hijzelf heeft geregeld laten doorschemeren geen functie als coach meer te ambiëren. Hij zou zich bovendien gepasseerd hebben gevoeld bij de benoeming van De Boer omdat de bond geen contact met hem had gezocht.

Derde plaats

Van Gaal maakte twee periodes door als bondscoach. In 2000/2001 eindigde zijn termijn voortijdig doordat Oranje zich onder zijn leiding niet wist te plaatsen voor het WK 2002. In 2012/2014 had hij meer succes toen het Nederlands elftal de WK-campagne besloot met een derde plaats op het WK 2014 in Brazilië.

In Zeist wilde hij niets zeggen over een mogelijk derde termijn als bondscoach, had de voetbalbond KNVB van tevoren laten weten. Van Gaal was bij de uitzwaaitraining om prijzen uit te reiken aan bondscoach Wiegman en Vivianne Miedema, die ze hadden gekregen vorig jaar tijdens het gala van wereldvoetbalbond FIFA.

Louis van Gaal wenst de Oranjespeelsters succes bij de Spelen. Louis van Gaal wenst de Oranjespeelsters succes bij de Spelen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Gaal steelt de show op basisschool: 'Er zijn er niet veel zoals ik'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore