EK 2020

EK-sprookje Oekraïne duurt voort, nachtmerrie voor Zweden

29 juni 2021 23:40 Aangepast: 29 juni 2021 23:59

Het sprookje van Oekraïne bij het EK voetbal duurt voort. De Oost-Europese formatie bleef in de achtste finale verrassend Zweden de baas in de verlenging: 2-1. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. In de extra tijd kopte invaller Artem Dovbyk zijn ploeg naar de laatste acht.

In Glasgow opende Oleksandr Zintsjenko namens Oekraïne de score. Nog voor de rust maakte Emil Forsberg met zijn vierde EK-treffer gelijk. In de verlenging moest de Zweed Marcus Danielson in de 99e minuut met rood het veld verlaten na een charge. Dovbyk voorkwam een strafschoppenreeks met zijn kapitale kopbal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oeps: foute ondertiteling bij Duits volkslied, verwijzing naar nazitijd

Oekraïne, dat nooit eerder de knock-outfase van het EK haalde, speelt zaterdag in Rome in de kwartfinales tegen Engeland.

Niets te verliezen

Oekraïne had in Glasgow niets te verliezen. De ploeg van bondscoach Andrei Sjevtsjenko mocht al blij zijn met een plek bij de laatste zestien. De Oost-Europese formatie verloor in de groepsfase van Nederland (3-2) en Oostenrijk (1-0) en won alleen van het puntloze Noord-Macedonië (2-1).

Zweden deed het beter in de groepsfase. Met 7 punten ging de ploeg van bondscoach Janne Andersson als poulewinnaar naar de achtste finales. De Scandinaviërs konden in het duel met Oekraïne de favorietenrol echter niet waarmaken.

Optisch overwicht

Zweden had een optisch overwicht, maar Oekraïne was gevaarlijker in de omschakeling. Met een schot in de verre hoek zette Zintsjenko in de 27e minuut zijn ploeg op voorsprong. Forsberg, de grote man bij Zweden, maakte gelijk in de 43e minuut met een van richting veranderd schot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sterling en Kane leiden Engeland op Wembley langs Duitsland

Na de rust schoot Forsberg eerst op de paal en daarna op de lat. Namens Oekraïne knalde Serchi Sydortsjoek de bal op de paal. In de slotfase stuurden beide teams op een verlenging aan. Na de rode kaart voor Danielson drong Oekraïne iets meer aan, maar strafschoppen leken onvermijdelijk. Totdat Dovbyk alsnog toesloeg: 2-1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore