Opvolger Frank de Boer

Wie wordt de nieuwe bondscoach? 'Te weinig kwaliteit in Nederland'

29 juni 2021 17:09 Aangepast: 29 juni 2021 17:25
Joachim Löw. Beeld © DPA

Wie moet de opvolger worden van de vertrokken bondscoach Frank de Boer? Volgens sportverslaggever Marcel Maijer is dat nog niet zo eenvoudig. "Het is echt een heel groot probleem voor de KNVB. Je hebt eigenlijk maar zo'n drie goede kandidaten, en die zitten vast bij een club. Verder is er te weinig kwaliteit in Nederland."

"Louis van Gaal zou een heel goede kandidaat zijn. Maar die is officieel met pensioen. Bovendien is hij de laatste keer geschoffeerd door de KNVB door hem niet te overwegen, zelfs niet om advies te vragen. Dan heb je verder nog Erik ten Hag, maar die zit vast bij Ajax. En dan is er Peter Bosz. Maar die heeft net getekend bij Olympique Lyon. Dus die gaat het nooit doen."

Geschonden blazoen

En wat vindt Maijer van de jongere generatie coaches, zoals Cocu of Van Bronckhorst? "Cocu heeft een geschonden blazoen, vanwege zijn matige prestaties bij PSV en Derby County. En Van Bronckhorst en Cocu zijn toch meer van hetzelfde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank de Boer vertrekt als bondscoach na mislukt EK

En mensen als Hiddink of Advocaat? "Nee, de oude garde is echt te oud. De enige die zou kunnen is Van Gaal. Ik denk dat de KNVB als eerste stap met hem moet gaan praten. Ik weet dat heel veel spelers moeite met Van Gaal hebben, maar ze hebben echt iemand als hem nodig. Als de KNVB met hem spreekt, moeten we kijken wat dat oplevert."

Op de rails

Waarom Van Gaal zo'n goede kandidaat is? "Van Gaal kan zo'n team echt op de rails krijgen. Wat hij in 2014 heeft gedaan op het WK, dat grenst aan het ongelooflijke. Er zaten spelers bij die selectie, die ken je nu niet eens meer. Met een vrij matige selectie zijn we toen derde geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjespelers reageren op EK-blamage: 'Tijd nodig dit te verwerken'

En een buitenlandse bondscoach? "Ja, dat zou heel goed zijn, maar wel een enorme stijlbreuk", zegt Maijer. "Dat is ook een probleem, de Nederlandse trots op hun voetbalkennis, en dan geen Nederlandse bondscoach hebben."

"De Duitse bondscoach, Joachim Löw, die daar na het EK stopt, zou ik wel een goede vinden. Maar of de KNVB dat gaat doen, ik vraag het me af. In Zeist zijn ze zo traag en conservatief en hebben ze zo'n gebrek aan daadkracht dat ik niet denk dat ze dat zullen doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore