'Doelstelling niet gehaald'

Frank de Boer vertrekt als bondscoach na mislukt EK

29 juni 2021 16:30 Aangepast: 29 juni 2021 17:26
Frank de Boer. Beeld © ANP

Frank de Boer vertrekt na een mislukt EK als bondscoach bij Oranje. Dat is de uitkomst van het gesprek tussen De Boer en voetbalbond KNVB vanmiddag in Zeist. Ze zien allebei geen toekomst meer in de samenwerking.

De Boer liet weten dat hij niet door wil gaan en in zijn contract was bepaald dat een plek in de kwartfinale van het EK een vereiste was. "De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk", laat De Boer weten. "Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen."

Haast geboden bij zoeken opvolger

Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, zeg: "We hadden op een beter EK ingezet, dat is niet gelukt. De keuze voor Frank is anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Er moet nu door mij, na goed intern overleg, een opvolger gevonden worden. Daarbij is haast geboden, want 1 september spelen we alweer de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen in Oslo."

Er is te weinig basis om door te gaan met De Boer, stelt de voetbalbond:

Verslaggever Marcel Maijer noemt de haast die de KNVB achter de evaluatie zette 'zeer opvallend': "Het is zeer ongebruikelijk dat ze zo snel evalueren. Ik kan me niet herinneren dat ze dat ooit eerder zo snel hebben gedaan." Volgens Maijer wordt er normaal gesproken ook eerst ruggenspraak gevoerd met de spelers. "En dat heeft ook z'n tijd nodig. Maar nu lijkt het erop of ze de gebaande paden verlaten."

Kritiek op speelwijze

De Boer kreeg tijdens het EK veel kritiek vanwege de speelwijze van Oranje met drie centrale verdedigers. Toch won het Nederlands elftal de groepswedstrijden tegen Oekraïne (3-2), Oostenrijk (2-0) en Noord-Macedonië (3-0).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie wordt de nieuwe bondscoach? 'Te weinig kwaliteit in Nederland'

Tegen de Tsjechen stortte Oranje in elkaar nadat Matthijs de Ligt met rood van het veld was gegaan. Na de wedstrijd kreeg De Boer ook veel kritiek op zijn wisselbeleid. Vooral het inbrengen van Quincy Promes voor Donyell Malen, werd niet begrepen.

In september vorig jaar volgde De Boer de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman op bij Oranje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-internationals snappen niks van wisselbeleid De Boer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore