Voetbal

Spelbepalers Oranje laten het op EK op cruciaal moment afweten

28 juni 2021 07:40

Na het wegvallen van aanvoerder Virgil van Dijk, was de hoop op een goed EK van Oranje vooral gevestigd op de vier overgebleven 'sterkhouders'. Maar Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong lieten het afweten op het moment dat het toernooi voor het Nederlands elftal eigenlijk pas begon. De klap na de uitschakeling tegen Tsjechië (0-2) kwam hard aan bij ze.

Het wegvallen van Van Dijk was voor bondscoach Frank de Boer, naast de nederlaag tegen Turkije in maart tijdens de WK-kwalificatie, een belangrijke reden om over te stappen naar een systeem met vijf verdedigers. De Ligt speelde daarin een cruciale rol en de bondscoach was blij dat, na een liesblessure, de centrale verdediger in de tweede groepswedstrijd tegen Oostenrijk alsnog aan kon sluiten. De Ligt ging spelen als middelste van drie centrale verdedigers en fungeerde als slot op de deur.

De Ligt was zondag het meest zelfkritisch. De verdediger van Juventus kreeg eerder in het toernooi al eens flinke kritiek van oud-bondscoach Marco van Basten, die vond dat de oud-Ajacied meer leiding moest geven. Tegen Tsjechië maakte De Ligt in de 55e minuut een inschattingsfout, die aan de basis stond van zijn handsbal en rode kaart. "We hebben de wedstrijd eigenlijk verloren door een actie van mij. Dat voelt heel vervelend", zei De Ligt. "Dit mag mij niet overkomen."

Rommelig

Wijnaldum leed op het middenveld veel balverlies en was onherkenbaar. Oranje speelde rommelig en kwam daardoor nooit echt in de wedstrijd. Wijnaldum vond zijn eigen inbreng ondermaats, net als die van de andere bepalende internationals. "Die wedstrijden zitten er tussen. Je hoopt dat je het dan als team kan oppakken. Helaas heeft één minuut de wedstrijd bepaald."

Voorin wist Memphis Depay het verschil evenmin te maken. De nieuwe spits van FC Barcelona zette tegen de Tsjechen wel Patrick van Aanholt en Donyell Malen vrij voor de keeper, maar dat waren spaarzame hoogtepunten. Depay hoopte op het EK Oranje, bij afwezigheid van Van Dijk, bij de hand te kunnen nemen. Het werd niet zijn toernooi.

Frenkie de Jong, die zijn gebruikelijke niveau tegen Tsjechië ook niet wist te halen, zocht naar oorzaken. "We kwamen niet echt los", zei hij over de spelmakers van Oranje. "Ik kwam ook niet echt vrij. Het voelde ook zwaar, het leek alsof we moe waren. Ik weet niet hoe dat kan, soms heb je van die dagen. Het is niet dat we niet willen. We willen hartstikke graag. Het is misschien wel de grootste wedstrijd uit de carrières voor een aantal van ons."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore