Felle kritiek

Oud-internationals snappen niks van wisselbeleid De Boer

27 juni 2021 21:57 Aangepast: 28 juni 2021 08:56
Promes komt erin voor Malen Beeld © ANP

Het wisselbeleid van Frank de Boer in de verloren achtste finale van Oranje op het Europees kampioenschap tegen Tsjechië (0-2) leidde tot flink wat kritiek bij oud-internationals. Vooral het inbrengen van Quincy Promes voor Donyell Malen, na de rode kaart voor verdediger Matthijs de Ligt, werd niet begrepen.

"Promes heb ik misschien vier goede wedstrijden bij Ajax zien spelen", zei Rafael van der Vaart bij de NOS. "Je brengt hem erin en je haalt de gevaarlijkste man eraf. Er zat niemand op de bank die tegen De Boer zei: zullen we het misschien niet doen?"

Pierre van Hooijdonk haalde een pijnlijke herinnering aan van het Nederlands elftal: "Deze mag je wel plaatsen onder de noemer 'een Advocaatje', denk ik hè?" De oud-spits doelde daarmee op het Europees kampioenschap van 2004, toen Oranje in de groepsfase ook tegen Tsjechië speelde. De toenmalige bondscoach Dick Advocaat haalde de sterke Arjen Robben uit het veld en bracht Paul Bosvelt voor hem in de ploeg. Oranje verloor uiteindelijk (2-3).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een enorme off-day voor Oranje: 'Heel pijnlijk hoe het nu eindigt'

Snelheid nodig

De Boer verdedigde zich door te zeggen dat Malen een explosieve speler is. "Op dit moment en in dit soort wedstrijden is 60 minuten bij hem eigenlijk wel de taks. Mijn plan was in eerste instantie om Weghorst na een uur in te brengen voor Malen. Maar na de rode kaart voor De Ligt gingen we 4-4-1 spelen. Dan heb je een speler nodig die langs de lijn op en neer kan en verdedigend ook z'n mannetje staat. Aanvallend hoop je dat dan ook. Van de zijkant is het altijd makkelijk."

Van Hooijdonk was het er niet mee eens. "Als je met tien man komt te staan, ga je counteren. Dan heb je die snelheid nodig. Als je er toch een speler af had moeten halen, had dan Memphis gedaan. Hij zat niet in de wedstrijd. Dit was een 'statuswissel'. Weghorst heeft ook niet de diepgang."

Bekijk ook: EK-droom spat uiteen: de Tsjechen verslaan Oranje

De nederlaag van Nederland zorgde voor een hoop beteuterde gezichten in het Oranjepark in Boedapest en ook op het terras in Arnhem.
RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore