Voetbal

Demonstrant met regenboogvlag op het veld tijdens Hongaars volkslied

23 juni 2021 21:31 Aangepast: 23 juni 2021 23:35
Beeld © ANP

Terwijl het Hongaarse volkslied werd gespeeld voorafgaand aan het EK-duel Duitsland - Hongarije, slaagde een demonstrant erin met een regenboogvlag over het veld te rennen. Beelden daarvan waren niet te zien op televisie, maar werden door mensen uit het publiek al snel op sociale media gezet.

De man stak het veld in München over en ging met de regenboogvlag boven zijn hoofd voor de spelers van Hongarije staan. Die zongen op dat moment net mee met hun eigen volkslied. Hij werd door beveiligers tegen de grond gewerkt en daarna van het veld geleid.

De Europese voetbalbond UEFA verbood dat het stadion vandaag in de regenboogkleuren werd verlicht. Daar had het stadsbestuur van München een verzoek voor ingediend, maar omdat het om een politieke boodschap ging, gaf de UEFA geen toestemming.

Het initiatief was vooral een protest tegen een onlangs in het Hongaarse parlement aangenomen wet die verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot 18 jaar.

Regenboogkleuren

Om toch een statement te maken, zitten Duitse fans onder meer met kleding in regenboogkleuren in het publiek, werden voorafgaand aan het duel regenboogvlaggetjes uitgedeeld, hulden andere gebouwen – ook in onder meer Nederland en België – zich in regenboogkleuren en werden regenboogvlaggen opgehangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore