Ga naar de inhoud
'Tegen uitsluiting en discriminatie'

Wijnaldum draagt in Boedapest speciale OneLove-aanvoerdersband

Georginio Wijnaldum met de One Love-aanvoerdersband. Beeld © Ons Oranje

Georginio Wijnaldum, de aanvoerder van het Nederlands elftal, zal zondag bij de achtste finale op het EK voetbal een speciale aanvoerdersband dragen met de tekst 'OneLove'. Dat hebben de spelers van Oranje afgesproken.

"Met het dragen van deze band willen wij als Oranje benadrukken dat wij staan voor inclusiviteit en verbinding", zegt Wijnaldum. "We zijn tegen elke vorm van uitsluiting en discriminatie. Wij hopen zo iedereen die zich waar ook ter wereld gediscrimineerd voelt te steunen."

Antihomowet Hongarije

Dat Wijnaldum de band draagt in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is geen toeval. De Hongaarse regering heeft vorige week boeken en films verboden waarin een homoseksueel personage voorkomt, net als reclames waarin homo's of transgenders worden getoond. Het land wil dat jongeren worden beschermd tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering.

Met
Lees ook:
Met de regenboog naar Boedapest: moet Oranje een statement maken?

Het besluit van de Hongaarse regering heeft tijdens het EK voetbal al meer reacties uitgelokt. Zo speelt Duitsland morgen tegen Hongarije in de Allianz Arena in München. Als protest tegen de Hongaarse antihomowet wilde de stad München het stadion in regenboogkleuren hullen, maar de Europese voetbalbond UEFA stak daar een stokje voor.

Regenboogvlaggen meenemen

Daarom heeft een Duitse minister een oproep gedaan aan fans die de wedstrijd morgen bijwonen. "Dan moeten de supporters zelf in de arena maar regenboogvlaggen laten zien, en een voorbeeld stellen voor diversiteit en solidariteit met LHBTI in Hongarije en overal in Europa." 

Het Nederlands elftal voerde al eerder actie tegen uitsluiting en discriminatie: bij de interland afgelopen november tegen Spanje droeg Oranje bij de warming-up shirts met het OneLove-logo. Ook bij de WK-kwalificatiewedstrijden in maart en de oefenduels in mei en juni stond het logo op de shirts.

Regenboogkleuren
Lees ook:
Regenboogkleuren op stadion München? 'Teken dat politiek en sport zich niet laten scheiden'