Ga naar de inhoud
Symbool tegen uitsluiting

Duitse minister roept fans op: kom met regenboogvlag naar stadion

De Duitse minister van Europese Zaken roept supporters op regenboogvlaggen mee te nemen naar de EK-wedstrijd van Duitsland tegen Hongarije. Zo kunnen ze, ondanks dat het stadion van München niet mag worden verlicht in regenboogkleuren, toch opkomen voor de homogemeenschap. Deze actie is bedoeld als statement voor meer tolerantie en tegen discriminatie van minderheden.

Duitsland speelt woensdag tegen Hongarije in de Allianz Arena in München. De Beierse stad wilde het stadion in regenboogkleuren verlichten, als symbool tegen uitsluiting. Het is een direct gevolg van een wet die onlangs werd aangenomen in het Hongaarse parlement. Daarmee komt er een verbod op voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit.

Ondanks dat de UEFA tegen het idee stemt, blijven mensen de petitie tekenen om het stadion woensdag in regenboogkleuren te verlichten. Vandaag is deze al meer dan 175.000 keer ondertekend. Ook bondskanselier Angela Merkel schaarde zich achter het idee.

UEFA stemt tegen plan

Alleen de UEFA geeft geen toestemming voor het plan. "De UEFA wil een bepaalde eenheid in de aankleding van de stadions. Daar past dit niet bij", laat een woordvoerder van de DFB aan de krant Bild weten.

Regenboogkleuren
Lees ook:
Regenboogkleuren op stadion München? 'Teken dat politiek en sport zich niet laten scheiden'

Het besluit van de Europese voetbalbond om het plan van het Münchense stadsbestuur te verbieden stemt Roth "bitter", al had hij niet anders verwacht. "Dan moeten de supporters zelf in het stadion maar regenboogvlaggen laten zien", zei hij. "En een voorbeeld zijn voor diversiteit en solidariteit met LHBTI in Hongarije en overal in Europa."

Regenboogvlaggen in Boedapest?

COC Nederland zou graag zien dat het Nederlands elftal aandacht besteedt aan de antihomowet. De organisatie die opkomt voor de belangen van LHBTI-personen hoopt dat de spelers met een regenboogband spelen en vraagt fans regenboogvlaggen mee te nemen naar Boedapest.

Frank de Boer heeft nog niet nagedacht over de vraag of het Nederlands elftal een statement moet maken in Boedapest volgende week zondag, rond de achtste finale van het EK. "Dit zijn vragen voor in de aanloop naar de daaropvolgende wedstrijd", zei hij eerder.

Statement
Lees ook:
Statement tegen Hongaarse anti-homowet nog geen item bij Oranje
Bron: ANP