Voetbal

UEFA: stadion München mag wel andere dagen in regenboogkleuren

22 juni 2021 11:41

De Europese voetbalbond UEFA heeft de stad München voorgesteld de Allianz Arena op andere dagen te laten oplichten in de regenboogkleuren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen op 28 juni of tussen 3 en 9 juli, data waarop in Duitsland protesten en parades worden gehouden tegen discriminatie en voor diversiteit (Christopher Street Day).

De UEFA verbood eerder dat het stadion woensdag in de regenboogkleuren verlicht mag zijn tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. De UEFA wees een verzoek van het stadsbestuur af, omdat het in dit geval om een politieke boodschap gaat. De regenboogkleuren zijn een signaal voor diversiteit en tolerantie.

Het initiatief was vooral een protest tegen een onlangs in het Hongaarse parlement aangenomen wet, die verbiedt om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

Tijdens de wedstrijd Duitsland - Hongarije zullen andere Duitse stadions, onder meer in Frankfurt en Keulen, wel in regenboogkleuren verlicht worden. De Duitse doelman en aanvoerder Manuel Neuer mag van de UEFA tijdens het duel een regenboogband dragen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore