Ga naar de inhoud
Voetbal

Ongeslagen Oranje met veel vraagtekens richting achtste finales

Met een hoop vraagtekens begint het Nederlands elftal aan de voorbereiding op de achtste finales van zondag op het EK in Boedapest. Drie overwinningen in de groepsfase en een doelsaldo van 8-2 stemmen tot tevredenheid. "Maar het toernooi gaat nu pas beginnen", zei aanvoerder Georginio Wijnaldum na de eenvoudige zege op Noord-Macedonië (3-0). "Nu gaan we andere ploegen tegenkomen."

Grote vraag is wie de tegenstander van Oranje wordt in de achtste finales. Stuit Nederland op een sterke opponent als Duitsland, Frankrijk of Portugal? Of treft het Slowakije, Zweden, Polen of misschien wel Schotland? "Het liefst kom je de echt grote teams pas zo laat mogelijk in het toernooi tegen", zei doelman Maarten Stekelenburg, die net als zijn ploeggenoten waarschijnlijk pas woensdagavond na de laatste groepsduels duidelijkheid krijgt.

Oranje speelde Noord-Macedonië pas van het veld toen het na rust was overgeschakeld naar een systeem met vier verdedigers en drie aanvallers. "Ik weet dat we zo goed kunnen spelen", zei bondscoach Frank de Boer. "Maar zij zijn ook niet gewend om drie duels kort achter elkaar te spelen. Daardoor werd het wel veel makkelijker."

Drie centrumverdedigers

Wie de tegenstander in de achtste finales ook wordt, de kans is groot dat Oranje met drie centrumverdedigers aan de aftrap verschijnt in de Puskás Aréna, waar zo'n 55.000 toeschouwers welkom zijn. In de aanloop naar dat duel moet De Boer beslissen wie naast Memphis Depay voorin start. Wordt het Donyell Malen, die een uitstekende wedstrijd speelde tegen Noord-Macedonië? Of keert Wout Weghorst terug in de punt van de aanval?

Met Malen won het aanvalsspel van Oranje aan snelheid en dynamiek, zag ook De Boer. "Maar Weghorst heeft het ook goed gedaan", zo doelde hij op de voorgaande duels op het EK met Oekraïne en Oostenrijk. "Hij viel ook goed in. Ik heb hem eigenlijk niets fout zien doen. Ik kijk eerst naar de tegenstander en beslis dan wie we nodig hebben. Ik kies niet voor de beste spelers, maar voor het team waarmee we in mijn ogen de meeste kans hebben om te winnen."

Lovend

Depay speelde met Malen aan zijn zijde beter dan in de laatste interlands. De topscorer van Oranje hield zich op de vlakte toen hem werd gevraagd naar zijn favoriete medespeler voorin. "Donyell had z'n assist, ik had m'n assist. Het beviel wel", zei Depay. "Of ik de volgende keer weer met Malen speel? Dat is aan de trainer, daar bemoei ik me niet mee."

Wijnaldum was lovend over Malen. "We weten allemaal wat de kwaliteiten van Donyell zijn, in de diepte heeft hij enorm veel dreiging. Dat geeft mij en Memphis ook meer ruimte. Het is goed dat er een speler binnen de lijnen komt met extra kwaliteiten. En Donyell is zo'n speler."

Bron: ANP