Ga naar de inhoud
Gedragsregels

Duitse doelman mag aanvoerdersband in regenboogkleuren dragen

De Duitse doelman Manuel Neuer mag zijn aanvoerdersband in regenboogkleuren bij het EK blijven dragen. De Europese voetbalunie UEFA onderzocht of de keeper van Bayern München daarmee de algemene gedragsregels overtrad.

Volgens de reglementen moeten de aanvoerders bij het EK armbanden dragen die door de UEFA zijn verstrekt. Neuer daarentegen gebruikt al sinds de oefeninterland tegen Letland op 7 juni in Düsseldorf een band in regenboogkleuren.

Volgens voetbalbond DFB draagt hij deze aanvoerdersband namens de Duitse voetbalbond en ook namens het hele team als symbool voor diversiteit, openheid, tolerantie en tegen haat en uitsluiting. "De boodschap is duidelijk: we zijn kleurrijk", aldus de DFB, die een boete riskeerde voor het gebruik van een eigen aanvoerdersband.

De UEFA treedt doorgaans streng op tegen uitingen van politieke en religieuze aard. De koepelorganisatie staat echter protesten tegen racisme tijdens het EK wel toe. De afgelopen dagen gingen spelers en ook scheidsrechters voor aanvang van hun wedstrijden op één knie om te protesteren tegen racisme, discriminatie en haat.

Regenboogstadion

De UEFA dient zich ook te buigen over een verzoek van burgemeester Dieter Reiter van EK-speelstad München om het EK-stadion in de verlichting de kleuren van de regenboog te geven. Dat zou woensdag moeten gebeuren bij het duel tussen Duitsland en Hongarije. De Allianz Arena van Bayern München kan aan de buitenkant in allerlei kleuren worden verlicht. Het stadion droeg in het verleden al vaker de regenboogkleuren.

Een petitie om het stadion woensdag in regenboogkleuren te tonen, is maandag al bijna honderdduizend keer ondertekend. In de petitie staat: ''Dit is een aanslag op de mensenrechten en de vrijheid van informatie. En dit alles in een land dat deel uitmaakt van een alliantie van staten waarin de waarden van het EU-verdrag voor de rechten van de mens gerespecteerd en beschermd moeten worden. Laten we een statement maken en het bereik van het EK gebruiken om aandacht te vragen voor de onmenselijke beslissing.''

Het Duitse verzoek is een direct gevolg van een wet die onlangs werd aangenomen in het Hongaarse parlement. Daarmee wordt verboden om homoseksualiteit en het veranderen van sekse te 'promoten' onder jongeren tot 18 jaar. De regering van premier Viktor Orbán ziet de wetgeving als een manier om op te komen voor het welzijn van kinderen, maar critici spreken over een aanslag op onder meer de vrijheid van meningsuiting.

De gemeenteraad van München wil woensdag met een EK-stadion in regenboogkleuren protesteren tegen de omstreden Hongaarse wet.

Bron: ANP / RTL Nieuws