Ga naar de inhoud
Voetbal

Statement tegen Hongaarse anti-homowet nog geen item bij Oranje

Frank de Boer heeft nog niet nagedacht over de vraag of het Nederlands elftal volgende week zondag rond de achtste finale van het EK in Boedapest een statement moet maken tegen een wet die afgelopen week door het Hongaarse parlement is aangenomen. De regering van premier Viktor Orbán wil niet meer dat homoseksualiteit en het veranderen van sekse wordt gepromoot onder jongeren tot 18 jaar.

"We hebben het nog niet over een statement gehad", zei De Boer. "We zijn nu volledig bezig met het voetbal." Een woordvoerder van de KNVB laat daarop weten dat Oranje zich eerst helemaal op het laatste groepsduel van maandag met Noord-Macedonië wil focussen. "Dit zijn vragen voor in de aanloop naar de daaropvolgende wedstrijd", zei hij.

In Duitsland gaan al wel stemmen op voor steunbetuigingen aan de homogemeenschap in Hongarije. De gemeenteraad van München wil dat het EK-stadion in de stad bij de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije van woensdag wordt verlicht in de kleuren van de regenboog. De Allianz Arena van Bayern München kan aan de buitenkant in allerlei kleuren worden verlicht. Het stadion droeg in het verleden al vaker de regenboogkleuren, het symbool van diversiteit.

Manuel Neuer, de aanvoerder van het Duitse elftal, speelt op het EK al steeds met een band in de regenboogkleuren om een bovenarm.

Bron: ANP