Ga naar de inhoud
'Het gaat steeds beter'

Oranje wil nu gaan groeien in het toernooi

Beeld © ANP

En nu groeien in het toernooi. Met die missie gaat Oranje verder op het EK, nu het al verzekerd is van een plaats in de achtste finale.

Met de 2-0 overwinning op Oostenrijk heeft het Nederlands elftal al heel snel de volgende ronde bereikt, maar echt sprankelen doet het nog niet op het veld, zijn spelers, bondscoach en deskundigen eensgezind. 

En
Lees ook±
En dat is twee! Oranje te sterk voor Oostenrijk, als groepswinnaar naar achtste finale

"We kunnen nog genoeg dingen verbeteren. Je moet altijd groeien in een toernooi", reageerde aanvoerder Georginio Wijnaldum direct na de wedstrijd.  Man van de wedstrijd Denzel Dumfries: "Het gaat steeds beter. Nu op weg naar meer."

"Het is fijn dat we nu de tijd en ruimte krijgen om door te groeien. Ik hoop dat we ons blijven ontwikkelen", verwoordde Daley Blind het. En ook bondscoach Frank de Boer vindt dat Oranje tot meer in staat moet zijn dan het heeft laten zien. "Vooral in balbezit lieten we soms niet zien wat we kunnen."

Tevredenheid

Maar er was tegen Oostenrijk ook genoeg te zien dat wel tot tevredenheid stemde. Waar Oranje in de openingswedstrijd tegen Oekraïne een 2-0 voorsprong weggaf door onoplettendheid achterin, kreeg de tegenstander dit keer geen moment de gelegenheid om terug in de wedstrijd te komen.

De Boer: "uiteindelijk ben ik zeer tevreden. We hebben nauwelijks een kans weg gegeven.""

De vijfmansverdediging onder leiding van de teruggekeerde Matthijs de Ligt gaf dit keer helemaal niks weg. '

Vier grote kansen

'Zakelijk' noemde Blind het spel. De Oostenrijkers hadden dan wel veel balbezit, maar kregen geen kans. En aan de andere kant was het spel van Oranje bepaald niet wervelend, maar waren er wel vier grote kansen, waarvan er uiteindelijk twee in gingen.  

En precies daarover is oud-international Rafael van der Vaart kritisch. "Als je al tegen een land als Oostenrijk op de counter moet gaan spelen... Het moet wel heel veel beter wil je een kans hebben op dit toernooi."  

Bekijk ook: Iedereen viert 2-0 overwinning op Oostenrijk, behalve Arno

01:43