Ga naar de inhoud
Overwinning op Hongarije

Cristiano Ronaldo pakt record op record in openingsduel Portugal op EK

De Portugese vedette is de eerste speler ooit die zijn vijfde EK speelt. Beeld © AFP

Portugal is met een ruime zege begonnen aan het EK. Het duel tegen Hongarije leek in 0-0 te gaan eindigen, maar in de slotfase scoorden de Portugezen drie keer. Een hoofdrol was weggelegd voor de vedette Cristiano Ronaldo.

In de eindfase kwam de slordige titelhouder in totaal drie keer tot scoren. De doelpunten kwamen op naam van Cristiano Ronaldo (twee) en Raphaël Guerreiro.

Het duel met Hongarije stond vooraf in het teken van Ronaldo. De Portugees begon als eerste speler ooit aan zijn vijfde EK. Hij kon in zijn 22ste EK-wedstrijd, ook een record, de topscorer van alle EK's worden. Ronaldo moest lang op zijn tiende treffer wachten, maar in de 87ste minuut kon hij alsnog een strafschop benutten. Daarna maakte hij er ook nog 0-3 van.

De ontmoeting met de Hongaren was de openingswedstrijd in de zware poule F, met ook Frankrijk en Duitsland. Er werd gespeeld in de Puskás Aréna, dat was uitverkocht en gevuld met ruim 60.000 toeschouwers. Het stadion in Boedapest is de enige accommodatie die bij dit EK ondanks de coronapandemie vrijwel de maximale capaciteit mag benutten.

Geluk

Portugal viel voor de rust gretig aan, maar wist zich geen raad met de kansen. Naast Ronaldo faalde ook Diogo Jota in scoringspositie, mede door toedoen van de sterke doelman Péter Gulácsi. Hongarije kwam nauwelijks in de buurt van het Portugese strafschopgebied.

Na de rust speelde Hongarije wat meer op de Portugese helft. Keeper Gulácsi liet zich door een kopbal van verdediger Pepe en een schot van Bruno Fernandes niet verrassen. Mede daardoor leek het 0-0 te blijven in het sfeervolle Puskás Aréna. In de laatste minuten ging het toch nog fout bij Hongarije. Eerst scoorde Guerreiro met het nodige geluk en kort daarna kon de 36-jarige Ronaldo zijn recordtreffer vieren en ook nog zijn elfde treffer op een EK.

Jeugdcoach
Lees ook:
Jeugdcoach lyrisch: 'Dumfries had weinig talent, maar zijn drive is weergaloos'

"Het was belangrijk voor ons zelfvertrouwen om met een overwinning te beginnen aan het EK", sprak Ronaldo na afloop voldaan. "We moeten nu doorzetten."

Ronaldo werd tot man van de wedstrijd uitgeroepen. "Het was voor ons een moeilijke wedstrijd tegen een ploeg die sterk verdedigde. We hebben niettemin drie doelpunten kunnen maken. Ik ben mijn team dankbaar dat ik er daarvan twee voor mijn rekening kon nemen."