Hartstilstand

Deense bondsarts: 'We waren net op tijd, anders was Eriksen overleden'

13 juni 2021 17:01 Aangepast: 13 juni 2021 17:05
Ploeggenoten vormden een cirkel rond Eriksen. Beeld © ANP

Het gaat naar omstandigheden goed met Christian Eriksen, zegt de Deense bondsarts Morten Boesen. Hij heeft de speler in het ziekenhuis een paar keer gesproken en zegt dat hij wel nog in het ziekenhuis moet blijven voor verder onderzoek. De speler werd gisteren op het veld getroffen door een hartstilstand en zakte ineen. De artsen hebben nog geen idee wat daarvan de oorzaak was.

"Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Christian in het ziekenhuis moet blijven", zegt de bondsarts. "Alle onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan, zijn prima.  Hij blijft stabiel, is wakker en reageert relevant en duidelijk op vragen." 

Eriksen heeft vanuit het ziekenhuis inmiddels contact met zijn teamgenoten en is in een goed humeur. 

'Net op tijd'

Eriksen zakte gisteravond bij de EK-wedstrijd tegen Finland vlak voor rust in elkaar en moest op het veld worden gereanimeerd. "We hebben hem met behulp van een defibrillator teruggekregen", meldt de bondsarts. "We waren net op tijd, anders was hij overleden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Eriksen heeft gepost in groepschat Inter en wil snel terugkeren'

Na anderhalf uur, toen duidelijk was dat de middenvelder het naar omstandigheden goed maakte, werd besloten de wedstrijd alsnog direct uit te spelen. Uiteindelijk verloren de Denen met 1-0.

'We hadden niet moeten doorspelen'

Volgens bondscoach Kasper Hjulmand was het achteraf bezien een verkeerde beslissing om door te spelen. Hij stelt dat ze door de organisatie voor de keuze werden gesteld om door te spelen of een dag later de wedstrijd te hervatten. "Het was verkeerd om deze keuze aan ze voor te leggen. Ze hadden de gelegenheid moeten krijgen tot rust te komen en wat langer na te denken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet je doorvoetballen na reanimatie op het veld? Meestal gebeurt dat wel

"Achteraf bezien denk ik niet dat we nog op het veld hadden moeten staan. Ik heb er nu een slecht gevoel bij. Maar ik ben vooral heel trots op de spelers dat ze dit konden opbrengen"   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore