'Glorie aan onze helden'

Oranje-tegenstander Oekraïne moet 'politiek beladen' EK-shirt aanpassen

10 juni 2021 13:56 Aangepast: 10 juni 2021 14:00
De afbeelding op het Oekraïense EK-shirt Beeld © AP

Oekraïne, zondag de eerste tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase van het Europees kampioenschap, moet op last van de UEFA het speciaal voor het EK ontworpen shirt aanpassen.

Volgens de Europese voetbalunie staat er een slogan op het tenue die 'duidelijk van politieke aard is'. Dat is reglementair verboden.

Glorie aan onze helden

De UEFA keurde de leuze 'Glorie aan onze helden' af. Deze tekst stond vermeld aan de binnenzijde van het shirt in de kraag. Daarmee zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. Daarbij werd deze leuze veelvuldig gescandeerd.

De UEFA greep na een 'diepgaande analyse' in. De Europese voetbalunie maakt geen bezwaar tegen 'Glorie aan Oekraïne', dat als alternatief voor de oorspronkelijke slogan is ingediend.

Het EK-shirt van Oekraïne vertoont een landkaart, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door pro-Russen gecontroleerde separatistische regio's Donetsk en Lugansk. Deze schets mag van de UEFA op het shirt blijven staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Selectie EK bekend: Bergwijn en El Ghazi afgevallen, Weghorst en Promes erbij

Propaganda

De Russische voetbalfederatie had eerder deze week bij de UEFA een officieel protest ingediend. De Russen wezen de federatie op de politieke lading van het Oekraïense tenue. "Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement", betoogden de Russen. "Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek."

Rusland reageerde redelijk positief op de ingreep van de UEFA. "Sport is geen slagveld, maar wel een veld voor competitie", liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Bekijk ook: dit is de weg naar de EK-zege

Na zeven jaar heeft Nederland zich eindelijk weer gekwalificeerd voor een groot voetbaltoernooi. Al gaat het Europees kampioenschap voetbal dit jaar net wat anders dan andere jaren. Op 13 juni trapt Oranje af tegen Oekraïne.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore